Ένας ανησυχητικός αριθμός στατιστικών δείχνουν ότι τα ατυχήματα αποτελούν την υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά.
Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής, υγιούς περιέργειας που αποτελεί χαρακτηριστικό των παιδιών με τις πιθανότητες τραυματισμού να αυξάνονται καθώς το παιδί περνά από το σύρσιμο στο μπουσούλημα, στο περπάτημα κι έπειτα στο σκαρφάλωμα και στην εξερεύνηση.
Οι ψυχολόγοι Τζέρυ Γουάικοφ και Μπάρμπαρα Γιούνελ, στο βιβλίο τους «Πειθαρχεία χωρίς φωνές και ξύλο», παρουσιάζουν τη λίστα με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνουν οι γονείς ώστε να αποφευχθούν τα ατυχήματα στο σπίτι. Ακολουθήστε την!
- Κρατάτε πάντοτε μαχαίρια κλειδωμένα σε μέρος που να μην μπορούν να φτάσουν τα παιδιά.
- Εγκαταστήστε κλειδαριές ασφαλείας σε κάθε ντουλάπα ή συρτάρι που περιέχει επικίνδυνα αντικείμενα.
- Καλύψτε τις πρίζες που δεν χρησιμοποιείτε με πλαστικά πώματα ειδικά σχεδιασμένα για τον σκοπό αυτό.
- Απομακρύνετε τα καλώδια προεκτάσεων που δεν χρησιμοποιείτε.
- Τοποθετήστε βαριά έπιπλα μπροστά από τις πρίζες που χρησιμοποιούνται, ή εγκαταστήστε ειδικά προστατευτικά κάγκελα , που εμποδίζουν το παιδί να βγάλει το καλώδιο από την πρίζα.
- Αν υπάρχουν τραπεζάκια ή άλλα έπιπλα που δεν είναι στέρεα ή που έχουν επικίνδυνες γωνίες, φυλάξτε τα μέχρι να μεγαλώσει κάπως το παιδί σας, ή τοποθετείστε προστατευτικά καλύμματα στις γωνίες.
- Τα μεγάλα έπιπλα, στα οποία θα μπορούσε να σκαρφαλώσει ένα παιδί με αποτέλεσμα να τα ρίξει, πρέπει να στερεώνονται καλά στον τοίχο.
- Φυλάτε τα επικίνδυνα υλικά και αντικείμενα του νοικοκυριού, όπως είναι τα απορρυπαντικά, τα ξυραφάκια, τα σπίρτα και τα φάρμακα, σε κλειδωμένα ντουλάπια που να μην μπορούν να τα φτάσουν τα παιδιά.
- Αν έχετε τζάκι, εγκαταστήστε ένα προστατευτικό παραβάν.
- Χρησιμοποιείτε πάντα ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου για παιδιά.
- Ελέγχετε τακτικά τα παιχνίδια του παιδιού για κοφτερές γωνίες ή μικρά σπασμένα κομμάτια.
- Ελέγχετε τα πατώματα για μικρά αντικείμενα που θα μπορούσε να καταπιεί το παιδί σας.
- Τοποθετήστε μία πόρτα ασφαλείας με κάγκελα στην άκρη της σκάλας, για να εμποδίσετε το παιδί σας να ανεβαίνει και να παίζει στα σκαλιά.
- Ποτέ μην αφήνετε το μωρό σας μόνο στην αλλαξιέρα, στην μπανιέρα, στον καναπέ, στο καρεκλάκι φαγητού, στο πάτωμα ή στο αυτοκίνητο.
- Βάλτε τα μικρά εύθραυστα αντικείμενα σε μέρος που να μην μπορεί να τα φτάσει το παιδί.
- Εχετε πάντοτε κλειστή την πόρτα του μπάνιου. Χρησιμοποιήστε ένα κάλυμμα ασφαλείας για το πόμολο, αν το παιδί σας ξέρει πώς να το ανοίγει.
- Φυλάτε τα μικροαντικείμενα (πινέζες, κουμπιά, ξηρούς καρπούς, καραμέλες, χρήματα) πάντοτε μακριά από τα παιδιά.
- Σιγουρευτείτε ότι τα παιχνίδια, τα έπιπλα και οι τοίχοι είναι βαμμένοι με αμόλυβδα χρώματα. Ελέγχετε πάντοτε τις ετικέτες των παιχνιδιών για να σιγουρευτείτε ότι είναι φτιαγμένα από μη τοξικά υλικά.
- Μάθετε στο παιδί τη λέξη «καίει» όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Κρατάτε το μακριά από φούρνο, σίδερο, σύστημα εξαερισμού, τζάκι, ξυλόσομπα, ψησταριά, τσιγάρα, αναπτήρες και φλιτζάνια με ζεστό καφέ ή τσάι.
- Πάντοτε όταν μαγειρεύετε γυρίζετε τα χερούλια των σκευών προς τα μέσα και απομακρύνετε τους διακόπτες από την κουζίνα υγραερίου όποτε δεν τη χρησιμοποιείτε.
- Τοποθετήστε κλειδαριές ασφαλείας στον καταψύκτη και στην πόρτα του φούρνου, αν δεν έχουν ήδη.
- Πάντοτε σηκώνετε τις πλευρές της κούνιας όποτε βρίσκεται το μωρό μέσα σ’ αυτή (ακόμη κι αν είναι νεογέννητο).
- Μην βάζετε στο τραπέζι τραπεζομάντηλο που να κρέμεται στις άκρες.
- Ποτέ μην δένετε παιχνίδια στην κούνια ή στο πάρκο του μωρού. Υπάρχει κίνδυνος το παιδί να πνιγεί με το σχοινί. Επίσης, ποτέ μην κρεμάτε κουδουνίστρες με μακρύ σπάγκο, που θα μπορούσε να τυλιχτεί γύρω από τον λαιμό του μωρού.
Πηγή: ygeiamoy.gr