Evia WomanEvia Woman

    Κάντε εγγραφή στο newsletter

    Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα, καθώς και προσφορές στην Εϋβοια!

    Επικαιρότητα

    Χαλκίδα : Η Τρίτη Εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην Ιερά Μητρόπολη μας

    22 Μαρτίου 2023

    Δήμος Χαλκιδέων: Συνάντηση με γονείς και κηδεμόνες μαθητών των ΕΠΑΛ για τις εργασίες στο κτίριο

    21 Μαρτίου 2023

    Χαλκίδα: Στον ναό του Αγίου Δημητρίου θα μεταφερθεί η ιερά εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου από τα Κατούνια

    21 Μαρτίου 2023

    Εύβοια: «Φοράω Μπλε για τον Αυτισμό» – Η δράση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας στις 2/4

    21 Μαρτίου 2023

    Εύβοια: Εικόνα εγκατάλειψης στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς – Μούχλα στην κουζίνα, χωρίς υπνωτήρια και έλλειψη προσωπικού!

    21 Μαρτίου 2023
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    Επικαιρότητα
    • Χαλκίδα : Η Τρίτη Εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην Ιερά Μητρόπολη μας
    • Δήμος Χαλκιδέων: Συνάντηση με γονείς και κηδεμόνες μαθητών των ΕΠΑΛ για τις εργασίες στο κτίριο
    • Χαλκίδα: Στον ναό του Αγίου Δημητρίου θα μεταφερθεί η ιερά εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου από τα Κατούνια
    • Εύβοια: «Φοράω Μπλε για τον Αυτισμό» – Η δράση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας στις 2/4
    • Εύβοια: Εικόνα εγκατάλειψης στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς – Μούχλα στην κουζίνα, χωρίς υπνωτήρια και έλλειψη προσωπικού!
    • Εύβοια: Προσεισμικός έλεγχος σε 43 σχολικά κτίρια όλων των βαθμίδων
    • Χαλκίδα: Βραβεύτηκε το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Χαλκίδας από τον Σύλλογο “Ο Καλός Σαμαρείτης”
    • Ανέβασε τον πήχη η ΕΛΟΠΥ στη Food Expo Greece – Ξεχώρισε η γαστρονομική υπεροχή στο ανανεωμένο της περίπτερο
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    Evia WomanEvia Woman
    Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)
    • Αρχική
    • Επικαιρότητα

      Χαλκίδα : Η Τρίτη Εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην Ιερά Μητρόπολη μας

      22 Μαρτίου 2023

      Δήμος Χαλκιδέων: Συνάντηση με γονείς και κηδεμόνες μαθητών των ΕΠΑΛ για τις εργασίες στο κτίριο

      21 Μαρτίου 2023

      Χαλκίδα: Στον ναό του Αγίου Δημητρίου θα μεταφερθεί η ιερά εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου από τα Κατούνια

      21 Μαρτίου 2023

      Εύβοια: «Φοράω Μπλε για τον Αυτισμό» – Η δράση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας στις 2/4

      21 Μαρτίου 2023

      Εύβοια: Εικόνα εγκατάλειψης στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς – Μούχλα στην κουζίνα, χωρίς υπνωτήρια και έλλειψη προσωπικού!

      21 Μαρτίου 2023
    • Μόδα & Ομορφιά

      Εύβοια – Εκπτώσεις: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 15/1 – Ποιο το ωράριο

      12 Ιανουαρίου 2023

      Χειμερινές εκπτώσεις: Πρεμιέρα τη Δευτέρα – Τι πρέπει να προσέξετε

      8 Ιανουαρίου 2023

      Candle Massage: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το μασάζ με ζεστό αρωματικό κερί από την Στεφανία Ευθυμίου!

      5 Δεκεμβρίου 2022

      Αυτές είναι οι Κυριακές που θα ξαναλειτουργήσουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ Οι ώρες-Ποια θα είναι κλειστά

      30 Οκτωβρίου 2022

      Πήραν νεόνυμφη στο τηλέφωνο και ρώτησαν πότε θα κάνετε παιδί

      27 Οκτωβρίου 2022
    • Γυναίκες στην πρώτη γραμμή

      “Τα σημάδια μένουν” Το νέο βιβλίο της Τένιας Μακρή για την συναισθηματική κακοποίηση των γυναικών ! Πως να την διαχειρίζονται και να την προλαμβάνουν !

      15 Νοεμβρίου 2022

      (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)- Η Δρ Αγγελική Σίμωσι μιλά για τις ανασκαφές σε Εύβοια και Σκύρο – Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και την σπουδαία ανακάλυψη που αναμένει!

      16 Οκτωβρίου 2022

      Evia woman: Νέο διεθνές βραβείο φωτογραφίας για την «Γυναίκα από την Εύβοια» του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη

      4 Οκτωβρίου 2022

      Αθλήτρια πόλο ταΐζει το μωρό της πριν την προπόνηση! Μάθημα ζωής- αγάπης-τρυφερότητας!

      3 Οκτωβρίου 2022

      Αμαλία Παπά: “Οι ανάγκες των παιδιών μας στο επίκεντρο”! Συνέντευξη της προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων κ Κηδεμόνων Χαλκίδας-Τι θα ζητήσουν από την δήμαρχο!

      14 Σεπτεμβρίου 2022
    • Υγεία
      1. Μαμά και παιδί
      2. View All

      Χαλκίδα: Οι μαθητές στολίζουν αποκριάτικα την πόλη με τα έργα τους! (φωτό)

      22 Φεβρουαρίου 2023

      Εύβοια – Προσοχή: Ακατάλληλες σκουριασμένες κούνιες για παιδιά δίπλα σε παραλία! (Δείτε εικόνες)

      21 Φεβρουαρίου 2023

      Χαλκίδα: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας από την Περιφέρεια

      21 Φεβρουαρίου 2023

      Μητρικό γάλα – Πως το αποθηκεύετε και οι τρόποι για να το ζεστάνετε σωστά από την μαία Μαρία Μπαλτά

      13 Φεβρουαρίου 2023

      Χαλκίδα: Βραβεύτηκε το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Χαλκίδας από τον Σύλλογο “Ο Καλός Σαμαρείτης”

      20 Μαρτίου 2023

      SOS : Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα πολύ γνωστού φαρμάκου για την καρδιά -Η αιτία-Ποιο είναι

      20 Μαρτίου 2023

      Εύβοια: “Το χαμόγελο του παιδιού” σε δράση δωρεάν οδοντιατρικής εξέτασης σε μαθητές

      18 Μαρτίου 2023

      SOS για τα μάτια-Οδηγία του ΕΟΦ για ακατάλληλες σταγόνες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας-Ποια είναι

      14 Μαρτίου 2023
    • Gossip …

      2023 : ΕΤΗΣΙΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ -ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ-ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.

      28 Δεκεμβρίου 2022

      Απίστευτο βίντεο! Σκύλος κοιμόταν ατάραχος ενώ περνούσαν από πάνω του φιλαρμονικές  στην Θεσσαλονίκη.

      5 Νοεμβρίου 2022

      Η Ελένη Μενεγάκη διηγήθηκε πώς η μητέρα της έβγαλε φωτό με τον Μπόρις Τζόνσον στην Κάρυστο.

      6 Σεπτεμβρίου 2022

      Αιφνίδιος θάνατος για την ηθοποιό Τσάρλμπι Ντιν που πρωταγωνιστούσε στην ταινία που γυρίστηκε στην παραλία της Χιλιαδούς

      31 Αυγούστου 2022

      Μπόρις Τζόνσον: Οι «κρυφές» παραλίες που… ανακάλυψε στην Κάρυστο

      17 Αυγούστου 2022
    • Σπίτι
      1. Διακόσμηση
      2. View All

      10 τρόποι για να δημιουργήσεις τη δική σου γωνία για διάβασμα στο σπίτι

      16 Αυγούστου 2022

      Tips για την διακόσμηση του παιδικού δωματίου

      7 Αυγούστου 2022

      Πώς να κάνεις σκιά στο μπαλκόνι αν δεν έχεις τέντες

      28 Ιουλίου 2022

      Στρώσε το πιο καλοκαιρινό τραπέζι στον κήπο ή στην βεράντα σου -11 ιδέες

      16 Ιουλίου 2022

      Εύβοια: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 23/12 – Δείτε την περιοχή

      22 Δεκεμβρίου 2022

      Εύβοια: Σε ποιες περιοχές και μέχρι ποια ώρα θα γίνουν διακοπές ρεύματος!

      23 Σεπτεμβρίου 2022

      7 έξυπνοι tips για να οργανώσεις σωστά την κουζίνα σου

      29 Αυγούστου 2022

      10 τρόποι για να δημιουργήσεις τη δική σου γωνία για διάβασμα στο σπίτι

      16 Αυγούστου 2022
    • Κοινωνία & Πολιτική

      Χαλκίδα : Η Τρίτη Εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην Ιερά Μητρόπολη μας

      22 Μαρτίου 2023

      Δήμος Χαλκιδέων: Συνάντηση με γονείς και κηδεμόνες μαθητών των ΕΠΑΛ για τις εργασίες στο κτίριο

      21 Μαρτίου 2023

      Χαλκίδα: Στον ναό του Αγίου Δημητρίου θα μεταφερθεί η ιερά εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου από τα Κατούνια

      21 Μαρτίου 2023

      Εύβοια: Εικόνα εγκατάλειψης στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς – Μούχλα στην κουζίνα, χωρίς υπνωτήρια και έλλειψη προσωπικού!

      21 Μαρτίου 2023

      Εύβοια: Προσεισμικός έλεγχος σε 43 σχολικά κτίρια όλων των βαθμίδων

      21 Μαρτίου 2023
    • Πολιτισμός
      1. Μαγειρική
      2. Άθληση
      3. Εκδηλώσεις
      4. View All

      Ανέβασε τον πήχη η ΕΛΟΠΥ στη Food Expo Greece – Ξεχώρισε η γαστρονομική υπεροχή στο ανανεωμένο της περίπτερο

      20 Μαρτίου 2023

      Εύκολο και λαχταριστό μιλφέιγ με βάση από cream crackers -Στο τσακ μπαμ

      21 Νοεμβρίου 2022

      Χαλκίδα: Οι μοναδικές gourmet συνταγές και οι οδηγίες δημιουργίας (καρέ καρέ) του διάσημου Σεφ Αλέξανδρου Παπανδρέου

      5 Οκτωβρίου 2022

      Η Σκύρος ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της Ελλάδας

      1 Οκτωβρίου 2022

      Νέες εξαιρετικές εμφανίσεις έκανε ο Ευβοϊκός Γ.Α.Σ. στο Χειμερινό Πρωτάθλημα Κολύμβησης Νοτίου Ελλάδος

      15 Φεβρουαρίου 2023

      Εύβοια: Πολύ καλές επιδόσεις και ατομικά ρεκόρ από τα παιδιά μας στον Α.Κ.Ο.Χ.

      10 Φεβρουαρίου 2023

      Εύβοια: Νέα εξαιρετική εμφάνιση της ομάδας κολύμβησης του Ευβοϊκού Γ.Α.Σ

      7 Φεβρουαρίου 2023

      Με 12 αθλητές-τριες θα συμμετέχει ο Ευβοϊκός Γ.Α.Σ.  στους Χειμερινούς Αγώνες Νοτίου Ελλάδας Παίδων – Εφήβων – Κορασίδων – Νεανίδων,

      2 Φεβρουαρίου 2023

      Εύβοια: Το γλέντι “χτυπάει κόκκινο” στον αποκριάτικο χορό του Συλλόγου Αναξαγόρας! (βίντεο)

      26 Φεβρουαρίου 2023

      Αποκριάτικο ξεφάντωμα για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ν. Λαμψάκου – Ο δυναμικός Σύλλογος Γονέων στις επάλξεις!

      26 Φεβρουαρίου 2023

      Χαλκίδα: Στις γειτονιές και στους δρόμους συνεχίζονται και σήμερα Σάββατο οι αποκριάτικες εκδηλώσεις

      25 Φεβρουαρίου 2023

      Στον ΑΝΤ1 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηρόβρυσης! Χόρεψε παραδοσιακά και ξεσήκωσε τηλεθεατές και καλεσμένους!

      24 Φεβρουαρίου 2023

      Ανέβασε τον πήχη η ΕΛΟΠΥ στη Food Expo Greece – Ξεχώρισε η γαστρονομική υπεροχή στο ανανεωμένο της περίπτερο

      20 Μαρτίου 2023

      Β. Εύβοια: Επετειακή εκδήλωση στον κινηματογράφο “Ελύμνιον” – Πότε θα πραγματοποιηθεί

      18 Μαρτίου 2023

      Εύβοια: Το γλέντι “χτυπάει κόκκινο” στον αποκριάτικο χορό του Συλλόγου Αναξαγόρας! (βίντεο)

      26 Φεβρουαρίου 2023

      Αποκριάτικο ξεφάντωμα για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ν. Λαμψάκου – Ο δυναμικός Σύλλογος Γονέων στις επάλξεις!

      26 Φεβρουαρίου 2023
    Evia WomanEvia Woman
    Αρχική » Οι άνθρωποι, η γαστρονομία, οι ιστορίες και οι παραγωγοί της Βόρειας Εύβοιας
    Ειδήσεις

    Οι άνθρωποι, η γαστρονομία, οι ιστορίες και οι παραγωγοί της Βόρειας Εύβοιας

    31 Αυγούστου 2022Updated:31 Αυγούστου 2022Δεν υπάρχουν Σχόλια8 Mins Read
    Facebook Twitter Email
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ένα εκπληκτικό οδοιπορικό της Κατερίνας Βνάτσιου για το athensvoice.gr μαζί με τον εξαίρετο φωτογράφο Γιώργο Ζαρζώνη που ευχαριστούμε από καρδιάς για την ανάδειξη του τόπου μας, των προϊόντων και του μόχθου της Ευβοιώτισσας και του Ευβοιώτη επαγγελματία.

    Στις αρχές του προηγούμενου έτους ο σοκολατοποιός και φωτογράφος Γιώργος Ζαρζώνης σήκωσε για μία ακόμη φορά τον φωτογραφικό του φακό στο ύψος των ματιών. Στόχευε έναν παραγωγό της Δυτικής Μακεδονίας, μα αυτή δεν θα ήταν μια συνηθισμένη φωτογραφία. Έγινε ιδέα, στη συνέχεια γαστρονομικό ταξίδι, ακόμη και στήλη στην ATHENS VOICE. Ονομάστηκε “Meet Your Makers”, μια δράση που αποτυπώνει την καθημερινότητα των ελλήνων παραγωγών σε κάθε γωνιά της χώρας. Τον τελευταίο χρόνο, ο Γιώργος Ζαρζώνης, ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα φωτογραφίζοντας και μιλώντας με τους ανθρώπους που παράγουν την τροφή μας. Και στο τελευταίο του ταξίδι, στο δεύτερο οδοιπορικό της δράσης Meet Your Makers, τον ακολουθήσαμε κι εμείς, για να γνωρίσουμε από κοντά τους ανθρώπους, τη γαστρονομία, και τις ιστορίες της Βόρειας Εύβοιας.

    Μανιτάρια Δίρφυς
    Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

    Τα νόστιμα μανιτάρια Δίρφυς

    Οι Καθενοί Ευβοίας είναι ένα μικρό, ορεινό χωριό στους πρόποδες του όρους Δίρφη. Εδώ ακριβώς, οι γεωπόνοι Λευτέρης Λαχουβάρης και Θανάσης Μαστρογιάννης, έστησαν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας τους, παράγοντας από το 2003 τα ξακουστά μανιτάρια Δίρφυς. Μάλιστα, ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να παράγουν μανιτάρια Shii Take (ή αλλιώς Λεντινούλα) στην Ελλάδα. Ο Λευτέρης μας ξεναγεί στις καλλιέργειες των μανιταριών, εξηγώντας τα πάντα. Στην ουσία, όλα αρχίζουν από το υπόστρωμα: ένα μείγμα από άχυρο σκληρού σιταριού και κάποιο υλικό με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο όπως είναι το πίτουρο, το καλαμπόκι ή το τριφύλλι. Μέσα εδώ είναι σπαρμένο το μανιτάρι. Ο Λευτέρης λέει: «Όσο μεγαλύτερη η παραγωγή σου, τόσο περισσότερο χρειάζεσαι τη χημεία. Εμείς εδώ παράγουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα μανιταριών. Ξεκινήσαμε να κάνουμε το υπόστρωμα, που ξέρουμε πολύ καλά να κάνουμε ως γεωπόνοι. Αυτό το υπόστρωμα θελήσαμε να το πάμε σε κάθε πόλη στην Ελλάδα, ώστε κάθε τόπος να έχει τη δική του παραγωγή μανιταριών. Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις ορδές των μανιταριών που έρχονται από την Πολωνία. Σήμερα, έχουμε πια ένα δίκτυο μικρών παραγωγών από την Κρήτη έως το Κιλκίς».

    Μανιτάρια Δίρφυς
    Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης
    Ο Μπάμπης Ζερβουδάκης μαγειρεύει με μανιτάρια Δίρφυς
    Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

    Εκτός από φρέσκα και αποξηραμένα μανιτάρια η Δίρφυς παράγει επίσης σούπες, ριζότο και κριθαρότο με μανιτάρια έτοιμα για μαγείρεμα, ζυμαρικά με μανιτάρια, προϊόντα τρούφας (όπως ελαιόλαδα, βαλσαμικά ξίδια, πατέ, μουστάρδα κ.α.), μανιτάρια μαριναρισμένα και συντηρημένα σε ελαιόλαδο, όπως και διάφορα snacks από μανιτάρια. Αξίζει να τα ανακαλύψετε όλα πατώντας εδώ. Εμείς, τα δοκιμάσαμε επί τόπου μαγειρεμένα σε τηγανιές, σαλάτες, ακόμη και μέσα σε ρεβυθάδα από τον σεφ Μπάμπη Ζερβουδάκη. Απολαυστικά νόστιμα, ταίριαξαν υπέροχα με τις μπίρες του Σοφοκλή Παναγιώτου, τις γνωστές Septem (περισσότερα για τις φοβερές αυτές μπίρες εδώ κι εδώ).

    Μελισσοκόμοι
    Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

    Μέλι και φωτιά

    Στην Αγία Άννα, οι σκιές των καμένων δέντρων αφηγούνται την ιστορία της περσινής καταστροφικής πυρκαγιάς. Τα δέντρα δεν ήταν τα μόνα που χάθηκαν. Ο τέταρτης γενιάς μελισσοτρόφος Χρήστος Κεντρής έχασε 200 κυψέλες στη μεγάλη φωτιά που κάηκαν ολοσχερώς, και ακόμα 200 που έμειναν χωρίς πληθυσμό, αφού οι μέλισσες έσκασαν από τον καπνό. Ο ίδιος λέει: «Στη Βόρεια Εύβοια παράγουμε μέλι Πεύκης, οπότε είχαμε πάντα τον φόβο της φωτιάς. Όμως, μέχρι τώρα οι φωτιές ήταν μικρής έκτασης. Αυτή εδώ, ήταν καταστροφική. Τώρα, όλη μας η αγωνία είναι για αυτό που έχει μείνει. Ευτυχώς φέτος είχαμε μια εκρηκτική άνοιξη και τα άνθη ανέβασαν απότομα τους χυμούς τους. Αυτό, είναι μια ελπίδα».

    Χρήστος Κεντρής
    Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης
    Μελίσσια
    Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

    Ευβιότοποι – ελληνικό βιολογικό κρέας

    Στην Κήρινθο, μέσα σε ένα πρότυπο αγρόκτημα, που μάλιστα είναι και επισκέψιμο, πουλερικά, αμνοερίφια, βοειδή και γουρούνια μεγαλώνουν φυσιολογικά με ήπιες μεθόδους, βιολογική σίτιση και μπόλικη προσωπική φροντίδα. Οι Ευβιότοποι ήταν το όραμα του Μηνά Χάλαρη, που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν από μία έμμονη ιδέα, όπως λέει ο ίδιος: «Το προσωπικό μου κίνητρο για να κάνω αυτό που κάνω ήταν μια ξαφνική ιδέα που μου ήρθε κάποτε και έλεγε “τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για να είναι αυτόνομος;”. Και έπειτα έκανα στον εαυτό μου μια άλλη ερώτηση: “τι είναι αυτό που σε κάνει να διαφέρεις;”. Η απάντηση είναι η ποιότητα». Πράγματι. Ένας άνθρωπος που παράγει την τροφή του μόνος του, είναι ήδη πολύ πιο αυτόνομος από τους περισσότερους από εμάς. Και στην περίπτωση του κ. Μηνά Χάλαρη η ποιότητα του κρέατος που παράγει μεγαλώνοντας τα ζώα του με 100% βιολογικές τροφές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της βιολογικής κτηνοτροφίας, είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει. Την μπουκιά από τις δικές του μπριζόλες, το κατσικάκι, την πανσέτα ή τα λουκάνικά του, δεν την ξεχνάς εύκολα. Όλα αυτά (και πολλά ακόμα) μπορείτε να τα παραγγείλετε στο www.eviotopoi.gr ή στο 210 6777173

    Τα ξακουστά σύκα της Εύβοιας

    Όλη η Ελλάδα γνωρίζει για τα σύκα της Εύβοιας. Ρωτάω τον Δημήτρη Στολίδη, τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ταξιάρχη, τι είναι αυτό που δίνει στα συγκεκριμένα σύκα την ασύγκριτη γεύση τους: «Στον συνεταιρισμό συμμετέχουν παραγωγοί σύκων από 6-7 χωριά. Όλοι καλλιεργούν μια σμυρναϊκή ποικιλία κι αυτό σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση, αλλά δεν είναι το μόνο… Όταν οι παππούδες μας ήρθαν εδώ από τη Μικρά Ασία, έψαξαν και βρήκαν το μέρος που να μοιάζει περισσότερο με τα εδάφη της πατρίδας τους. Νομίζω ότι ο λόγος που κάνει τόσο νόστιμα τα σύκα μας είναι ότι το έδαφος εδώ έχει πολύ κάλιο. Η παραγωγή μας μπορεί να φτάσει τους 3.000 ακόμη και τους 5.000 τόνους. Τα σύκα που δεν περνούν τον ποιοτικό έλεγχο, πάνε για ζωοτροφές. Κάποια πάνε στον Ασπρόπυργο και άλλα στη Γερμανία για τροφή… παπαγάλων!». Η Μαρία Μοσχούτα, που η οικογένειά της παράγει βιολογικά σύκα, συκόμελο, ριτσέλι, πετιμέζι από σύκο και μπάρες από σύκο και πουλάει τα προϊόντα της σε βιολογικές λαϊκές και καταστήματα βιολογικών προϊόντων, λέει ότι «μου έχει τύχει να μας αναγνωρίζουν από τη γεύση των σύκων». Τόσο χαρακτηριστική είναι η γεύση τους!

    Γιώργος Κεντρής
    Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης
    Kentris – Greek Gourmet Foods
    Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

    Οι μεζέδες του Γιώργου Κεντρή

    «Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε». Κάποιος έσπρωξε μπροστά μου ένα κεσεδάκι, γεμάτο με μικρές, γλυκές πιπερίτσες γεμιστές με τυρί. Ήταν γλυκόξινες, με μια πλούσια, βελούδινη γέμιση, ο ιδανικός, θα έλεγα, μεζές για οποιοδήποτε ελληνικό απόσταγμα. Κι αυτή δεν είναι η μόνη λιχουδιά που δημιουργεί ο Γιώργος Κεντρής. Από το 1993 στη Στροφιλιά η εταιρεία Kentris – Greek Gourmet Foods φτιάχνει αντίστοιχης νοστιμιάς συνταγές με τις πρώτες ύλες του τόπου. Χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά, χειροποίητα 100% φυσικά και αγνά. Ανάμεσα στα προϊόντα του, που εξάγονται και στο εξωτερικό, θα βρει κανείς ελιές γεμιστές, μαριναρισμένες λιαστές ντομάτες, αγκινάρες γεμιστές με τυρί, μανιτάρια ψητά, πιπεριές γεμιστές με μύδια ή χταπόδι και πολλά ακόμα. www.strofilia.com

    Τυροκομικά Κυριακάκη
    Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

    Τα τυροκομεία της Ιστιαίας

    Ο Κώστας Κυριακάκης είναι τυροκόμος τρίτης γενιάς. Η οικογένειά του, συλλέγει καθημερινά πρόβειο και γίδινο γάλα από συνολικά 50 μικροπαραγωγούς της Βόρειας Εύβοιας. Με αυτό, φτιάχνει τυρί: φέτα, ανθότυρο και τρομερές γραβιέρες. Αν βρεθείτε στην Ιστιαία, αναζητήστε τον (22260 72288, 6970120968).

    Στην Ιστιαία βρίσκεται και ένα ακόμη τυροκομείο, εκείνο του Σχορετσίνη. Ξεκίνησε το 1950 ως ένα μικρό παρασκευαστήριο τυριών και το 1961 μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο για την εποχή τυροκομείο που παρασκεύαζε κυρίως φέτα και τυριά τυρογάλακτος. Σήμερα, το τυροκομείο στεγάζεται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, εξακολουθώντας να παράγει εξαιρετικά τυριά, όπως φέτα Ιστιαίας, ανθότυρο, ξηρή μυζήθρα, κατσικίσιο τυρί, φρέσκο αλειφώδες τυρί, και το «Σχαρωτό», ένα τυρί ιδανικό για ψήσιμο. www.feta-istiaias.com, 22260, 55180

    Τυροκομικά Κυριακάκη
    Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης
    Τυροκομικά Κυριακάκη
    Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης
    Τυροκομικά Σχορετσίνη
    Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

    Κι αν πάρετε αυτά τα ωραία τυριά, να ο πιο νόστιμος τρόπος να τα δοκιμάσετε: σταματήστε στο εργαστήριο χειροποίητων παραδοσιακών ζυμαρικών «Λάσανον» (28ης Οκτωβρίου 22, Ιστιαία, 2226052000) της Στέλλας Ιμπριξή κι αγοράστε ένα πακέτο από τα χειροποίητα ζυμαρικά της. Είναι τόσο νόστιμα, που λίγο τριμμένο τυρί τους αρκεί.

    Στέλλα Ιμπριξή
    Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

    Το Οινοποιείο Βρυνιώτη και μια σπάνια ποικιλία κρασιού

    Στο μικρό χωριό Γιάλτρα, σκαρφαλωμένο σε ένα ύψωμα που κοιτάει περήφανα τον βόρειο Ευβοϊκό, την πόλη της Αιδηψού και τον δίαυλο των Ωρεών που οδηγεί στο Αιγαίο, βρίσκεται η οικογενειακή οινοποιία Βρυνιώτη. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο όλες τις ημέρες του χρόνου, διαθέτει αίθουσα γευσιγνωσίας για τη δοκιμή κρασιών, αλλά και ένα wine bar με φόντο όλη αυτή τη συγκλονιστική θέα. Σας προτείνω να δοκιμάσετε τα κρασιά του από την ποικιλία Βραδυανό. Πρόκειται για μια παλιά ποικιλία της Βόρειας Εύβοιας, που ο Κώστας Βρυνιώτης αναβίωσε με φροντίδα και επιμονή. Έτσι, σήμερα το οινοποιείο του κατόρθωσε να έχει 17 στρέμματα με αυτή την (πραγματικά μοναδική) ποικιλία, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Γιαλτρά Αιδηψού, www.vriniotiswinery.gr, 2226032429

    Κώστας Βρυνιώτης
    Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης
    Η θέα από το οινοποιείο Βρυνιώτης
    Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

    Περίπατος σε έναν αιωνόβιο Ελαιώνα

    Στον «Ελαιώνα» του Στέφανου και της Μαρίνας Βαλλή μπορείς να περπατήσεις ανάμεσα σε ελαιώνες με ελιές που καλλιεργούνται εδώ από το 1835, να παρακολουθήσεις γευσιγνωσία ελαιολάδου, αλλά και να κοιμηθείς στην αγκαλιά της φύσης, αφού ο ελαιώνας λειτουργεί ταυτόχρονα και ως ξενώνας. Την παραγωγή του κτήματος σε βρώσιμες ελιές επεξεργάζεται και εμπορεύεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροβιών στον οποίο ανήκουν. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις πράσινες ελιές, που ακολουθούν μια απόλυτα φυσική επεξεργασία και ύστερα πάρτε το μονοπάτι για τον ελαιώνα. Εδώ, στη σκιά των ασημοπράσινων φύλλων, με τη μυρωδιά της ρίγανης και το τραγούδι των τζιτζικιών για συντροφιά, εδώ εύχεσαι να μείνεις για πάντα. Ροβιές Εύβοιας, 2227071619, www.eleonashotel.com

    Ο «Ελαιώνας» του Στέφανου και της Μαρίνας Βαλλή
    Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης
    North Evia – Samos Pass Αγία Άννα Εύβοιας Β. Εύβοια Ιστιαία Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σύκα Εύβοιας Τσαπουρνιώτης Χαλκίδα
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Διαβάστε Ακόμη

    Χαλκίδα : Η Τρίτη Εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην Ιερά Μητρόπολη μας

    22 Μαρτίου 2023 Ειδήσεις

    Δήμος Χαλκιδέων: Συνάντηση με γονείς και κηδεμόνες μαθητών των ΕΠΑΛ για τις εργασίες στο κτίριο

    21 Μαρτίου 2023 Ειδήσεις

    Χαλκίδα: Στον ναό του Αγίου Δημητρίου θα μεταφερθεί η ιερά εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου από τα Κατούνια

    21 Μαρτίου 2023 Ειδήσεις

    Εύβοια: «Φοράω Μπλε για τον Αυτισμό» – Η δράση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας στις 2/4

    21 Μαρτίου 2023 Ειδήσεις

    Εύβοια: Εικόνα εγκατάλειψης στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς – Μούχλα στην κουζίνα, χωρίς υπνωτήρια και έλλειψη προσωπικού!

    21 Μαρτίου 2023 Ειδήσεις

    Εύβοια: Προσεισμικός έλεγχος σε 43 σχολικά κτίρια όλων των βαθμίδων

    21 Μαρτίου 2023 Ειδήσεις

    Χαλκίδα: Βραβεύτηκε το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Χαλκίδας από τον Σύλλογο “Ο Καλός Σαμαρείτης”

    20 Μαρτίου 2023 Ειδήσεις

    Ανέβασε τον πήχη η ΕΛΟΠΥ στη Food Expo Greece – Ξεχώρισε η γαστρονομική υπεροχή στο ανανεωμένο της περίπτερο

    20 Μαρτίου 2023 Μαγειρική
    Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)
    Kaneloriza (κανελόριζα)
    La strada Diverso Restaurant by Xarisis
    Καρνάγιο τσιπουρομεζέδες
    Πανταζής Κόσμημα
    Το Μεζεδοπωλείο της Αργυρώς στη Χαλκίδα
    Μεζεδοπωλείο Σχολαρχείο – Χαλκίδα
    AKFA chemicals - Χαλκίδα

     

    🩸Το ήξερες ότι το αίμα λήγει ένα μήνα μετά την προσφορά του?
    🩸 Μόνο εσύ μπορείς να βοηθήσεις
    🩸 Αιμοδότης στάση ζωής
    Aimodosia365 Πανεπιστήμιο Αθηνών
    John S. Latsis Public Benefit Foundation
    – Εκφώνηση: Μαρία Καράπα
    Αimodosia365.gr

    Pantheon 1900
    OTHELIA JEWELS
    Be-Live

    Κάντε εγγραφή στο newsletter

    Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα, καθώς και προσφορές στην Εύβοια!

    Γύρος Grill Ψητοπωλείο Χαλκίδα
    Ειδήσεις

    Χαλκίδα : Η Τρίτη Εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην Ιερά Μητρόπολη μας

    22 Μαρτίου 2023

    Δήμος Χαλκιδέων: Συνάντηση με γονείς και κηδεμόνες μαθητών των ΕΠΑΛ για τις εργασίες στο κτίριο

    21 Μαρτίου 2023
    EviaWoman στα Social Media
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    Μην το χάσετε!
    Ζώδια

    Αναλυτικά οι προβλέψεις κάθε ζωδίου για τον ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ : Η ΚΑΘΑΡΣΗ-Ο ΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΥΚΛΟ…

    27 Φεβρουαρίου 2023

    Αποκλειστικά οι προβλέψεις για το eviawoman.gr από την: Μαρίνα Αλεξιάδου – Αναλύτρια αστροψυχολογίαςΣπείρε μια σκέψη,…

    eviawoman.gr
    eviawoman.gr

    Η Εύβοια στα καλύτερά της!

    Ανάδειξη της καθημερινής ζωής από όλη την Εύβοια.
    Ομορφιά, παιδί, υγεία, μόδα, διακόσμηση, γυναικεία επιχειρηματικότητα και κοινωνικά δρώμενα.
    Ειδήσεις σημαντικές από όλη την Ελλάδα και συνεντεύξεις με πρωταγωνιστές της κοινωνικής επιχειρηματικής δράσης.
    Επικαιρότητα - Γυναίκα - Εύβοια

    Email: info@eviawoman.gr

    Facebook Twitter Instagram YouTube
    Δημοφιλή

    2023 : ΕΤΗΣΙΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ -ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ-ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.

    28 Δεκεμβρίου 2022

    Β. Εύβοια: Επετειακή εκδήλωση στον κινηματογράφο “Ελύμνιον” – Πότε θα πραγματοποιηθεί

    18 Μαρτίου 2023

    Εύβοια: Σεισμός 5,1 R -Γεράσιμος Παπαδόπουλος- Να συνεδριάσει ΤΩΡΑ, ΑΜΕΣΑ η επιτροπή σεισμικού κινδύνου- Τι μας είπαν οι Φ. Σπανός και Γ. Ψαθάς.

    28 Δεκεμβρίου 2022

    Κάντε εγγραφή στο newsletter

    Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα, καθώς και προσφορές στην Εϋβοια!

    Evia Woman
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    • Αρχική
    • Ειδήσεις
    • Πολιτισμός
    • Γυναίκες στην πρώτη γραμμή
    © 2023 Eviawonam.gr - EVIA Woman

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
    Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση σε αυτές τις τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς να επεξεργαστούμε δεδομένα όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
    Λειτουργικά Πάντα ενεργό
    Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
    Προτιμήσεις
    Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
    Στατιστικά
    Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
    Εμπορικής Προώθησης
    Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
    Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
    Προβολή προτιμήσεων
    {title} {title} {title}