Σύμφωνα με την παράδοση ένας Τούρκος στρατιώτης την περίοδο της Τουρκοκρατίας κυνηγούσε έναν Έλληνα για να τον σκοτώσει . Εκείνος κάποια στιγμή κρύφτηκε πίσω από την εικόνα. Τότε ο τούρκος του είπε “Νομίζεις ότι θα σε σώσει η Παναγία σου;” «Η χαρις της Παναγίας της βασίλισσας των ουρανών είναι μεγάλη και θα με προστατεύσει» απάντησε ο Έλληνας.
Ο τούρκος αφού γέλασε πυροβόλησε . Ω του θαύματος η εικόνα «επέστρεψε» τη σφαίρα στον αλλόθρησκο στρατιώτη και τον σκότωσε . Η «επιστροφή» της σφαίρας , έδωσε το όνομα στην Παναγία που ονομάστηκε Παναγία Ντινιούς ή Ντονιούς από την τουρκική λέξη ”Donus” που σημαίνει «επιστροφή» (δηλαδή Παναγία της επιστροφής).
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι στην εικόνα υπάρχει η επιγραφή «Παναγία η Ελεούσα». Σύμφωνα με εκτιμήσεις η θαυματουργή εικόνα μπορεί να έχει αγιογραφηθεί ακόμα και τον 11ο αιώνα, ή να είναι λίγο μεταγενέστερη (μεταξύ του 14ου ή 16ου αιώνα),αλλά φιλοτεχνημένη εκ νέου πάνω σε προηγούμενη εικόνα που ανάγεται στον 10ο ή 11ο αιώνα.
Υπάρχει επίσης πλούσια παράδοση για τα θαύματα ή ακόμα και εμφανίσεις της Παναγίας. Η εκκλησία βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα επιβλητικό χώρο. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 23 Αυγούστου (ημέρα απόδοσης της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Στην πανήγυρη συρρέουν πολλοί επισκέπτες. Τα αφιερώματα στην εικόνα μαρτυρούν τη θαυματουργική δράση της συγκεκριμένης εικόνας της Παναγίας.
Είθε η Χάρη Της Μεγαλόχαρης να μας προστατεύει όλους. Χρόνια πολλά στην Μαρία και στον Παναγιώτη!