Έτσι σκοτεινό ήταν το μέρος όταν είχαν πρωτοέρθει οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες. Την Σμύρνη, την Αρτάκη, την Λάμψακο, το Προκόπι, το Παντείχι, την Καναπίτσα, το Κορδελιό, το Αϊβαλί το Αϊδίνι… Το, την και τούμπαλιν. Συνεχείς οι εναλλαγές άρθρων και τοπωνυμίων. Ουκ έστιν ο αριθμός τους από τον ξεριζωμένο Ελληνισμό της Ιωνίας, με ρίζες βαθιές που ξεκινούν από την αρχαιότητα και είναι ποτισμένες με τον ιδρώτα και το αίμα τους. Αμφότερα στον υπερθετικό βαθμό.
Η καταστροφή και ο διωγμός των Ελλήνων οδήγησε εδώ σε ένα απάνεμο μέρος της Εύβοιας τους Μικρασιάτες αδελφούς μας, που ζούσαν μια ζωή βγαλμένη σαν από παραμύθι. Ένα παραμύθι που δυστυχώς μετατράπηκε σε ένα ανείπωτο δράμα.
Μια θλιβερή ιστορία γεμάτη δάκρυα και πόνο με διωγμούς των χριστιανών από τους Τούρκους. ΕΤΣΙ ΠΡΟΣΤΑΖΕ Η ΜΟΙΡΑ. ΤΟ ΚΙΣΜΕΤ ! Τι σημασία έχει σε ποια γλώσσα γίνεται η απόδοση. Το νόημα ίδιο από την αρχαιότητα. « ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΦΥΓΕΙΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ». Το πεπρωμένο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην ιστορία – μεταφορικά και ουσιαστικά – που τιτλοφορείται ΚΟΡΑΛΙΑ.
Ένα μυθιστόρημα που περιλαμβάνει ένα μοναδικό παζλ ανθρωπίνων συναισθημάτων που στροβιλίζονται στην δίνη της ιστορίας με κεντρικούς ήρωες τον ΓΙΑΝΝΟ, την ΚΟΡΑΛΙΑ και τα κειμήλια! Το μεταξωτό χρυσοκέντητο μαντήλι και το δακτυλίδι. Το δαχτυλίδι με το κόκκινο ρουμπίνι…
Η ζέστη έχει υποχωρήσει αρκετά με σύμμαχο την θαλασσινή αύρα. ‘Ενας αγέρας γεμάτος θύμισες που με δυσκολία τιθασεύονται μέσα στην ηχώ της φωνής των ομιλητών, καθηλώνουν τους πολλούς παρευρισκόμενους στη δυτική παραλία της Νέας Αρτάκης.
Ο λόγος της παρουσία τους, μια γυναίκα. Η Κοραλία..! Ή μάλλον δυο και της “μητέρας” της ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΟΥΡΝΕΛΗ – ΡΙΖΟΥ που «γέννησε» την Κοραλία. Το πρώτο της μυθιστόρημα!
Για τους συγγραφείς τα βιβλία είναι κάτι σαν τα παιδιά. Έτσι τα μετράνε! Γιατί είναι κομμάτι από την ψυχή τους, το μυαλό τους, τις εμπειρίες τους.
Όλα αυτά που περιλαμβάνονται εν κατακλείδι στην γνώση της ίδιας της ζωής που την λαμβάνεις περνώντας δια πυρός και σιδήρου. Πως θα γινόταν διαφορετικά άλλωστε ; Όταν είσαι νέος έχεις τα νιάτα, δεν έχεις την εμπειρία. Όταν είσαι μεγαλύτερος δεν έχεις τα νιάτα αλλά έχεις την εμπειρία. Ποσό ρεαλιστικά οξύμωρος ο νόμος της ζωής!
100! Εκατό χρόνια αριθμητικώς και ολογράφως έχουν παρέλθει από την Μικρασιατική Καταστροφή. Το βιβλίο αυτό με ένα αδιόρατο νήμα ενώνει ανθρώπους που χορεύουν σε ένα αέναο βαλς, μέσα στον κυκεώνα της μνήμης των αναγνωστών. Οι χορευτές, τα ζευγάρια, επιτρέπεται να ξαποσταίνουν μόνο όταν οι αναγνώστες τους, ξεχάσουν υπό το βάρος της πίεσης των καθημερινών υποχρεώσεων.
Όμως όταν η μηχανή του χρόνου το επιτρέψει, τότε ξεκινούν πάλι τον στροβιλισμό εις το διηνεκές και μας συντροφεύουν στα παιχνίδια του μυαλού. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΑΜΕ. Η μνήμη τους μας κάνει παρτενέρ τους στον ρυθμό που αποτυπώνεται στον σκληρό δίσκο της σκέψης μας.
Όπως ακριβώς συνέβη παρά θίν΄ αλός στις 29 Ιουλίου, στην εξαίρετη παρουσίαση του βιβλίου της νεοεμφανιζόμενης συγγραφέως Μαρίας Μπουρνέλη-Ρίζου του «Κοραλία» (Εκδόσεις Κύζικος, 2021). Η συνομιλία μου μαζί της ήταν μια ανάμεικτη απόλαυση αξιοπρέπειας, γνώσης και σπονδής συνάμα στις αλησμόνητες πατρίδες …..
Λίγα λόγια για το ιστορικό μυθιστόρημα
Στην Αρτάκη Κυζίκου λίγα χρόνια πριν τη Μικρασιατική καταστροφή δύο νέα παιδιά, ο Γιάννος και η Κοραλία, ερωτεύονται και κάνουν όνειρα για το μέλλον, το οποίο στα αθώα μάτια τους διαγράφεται ευοίωνο.
Οι πολιτικές εξελίξεις όμως, τα στρατιωτικά γεγονότα στη Μικρά Ασία και οι διωγμοί των Χριστιανικών πληθυσμών, αλλάζουν τα σχέδια των δύο νέων. Η Κοραλία με την οικογένειά της φεύγουν για τη μητρόπολη Ελλάδα πριν τις μαύρες μέρες του μεγάλου διωγμού. Έτσι ο Γιάννος από τη μια χάνει τον έρωτα της ζωής του και από την άλλη βιώνει της φρικαλεότητες με την εισβολή των τσετών στην Αρτάκη. Ως εκ θαύματος θα γλιτώσει και θα κάνει μια νέα αρχή βασισμένος στις γνώσεις και την εργατικότητά του. Με το πέρασμα του χρόνου θα καταφέρει να χτίσει μια αυτοκρατορία. Οι αναμνήσεις του, κλεισμένες σε ένα ασημένιο κουτί, θα του κρατούν συντροφιά μέχρι τη στιγμή που…
Η παρουσίαση
Η βιβλιοπαρουσίαση οργανώθηκε από την Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Παράρτημα Νέας Αρτάκης) και τις Εκδόσεις Κύζικος. Η εκδήλωση άρχισε με την εισαγωγική ομιλία της κας Ρούλας Ματζάνα, η οποία είχε και τον συντονισμό της συζήτησης. Εν συνεχεία ο κ. Πέτρος Ποδάρας, εκ μέρους του εκδοτικού οίκου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.
Για την ιστορική και λογοτεχνική αξία του έργου μίλησε ο Διδάκτωρ Φιλολογίας του ΕΚΠΑ κ. Άγγελος Μαντάς, ενώ αποσπάσματα διάβασαν οι κυρίες Λώρα Αγγέλου, Έφη Ιωσήφ και Νατάσσα Χαρίτου. Στο τέλος, η συγγραφέας ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης και υπέγραψε πολλά αντίτυπα.
Η συγγραφέας
Η Μαρία Μπουρνέλη-Ρίζου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε οδοντίατρος και ειδικεύθηκε στη χειρουργική στόματος. Από το 2002 και για μία δεκαετία περίπου άσκησε την οδοντιατρική στη Νέα Αρτάκη. Έκτοτε αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην οικογένειά της και στη φροντίδα των δύο παιδιών της.
Είναι μέλος δύο Μικρασιατικών συλλόγων με έδρα τη Νέα Αρτάκη, συμμετέχοντας ενεργά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και παρακολουθώντας μαθήματα παραδοσιακών χορών. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την αγιογραφία και τη ζωγραφική.
Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Το ιστορικό μυθιστόρημα «Κοραλία» είναι το πρώτο της ολοκληρωμένο έργο με το οποίο παρουσιάζεται στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.
Οι εκδόσεις
Οι Εκδόσεις Κύζικος ιδρύθηκαν το 2013 στη Νέα Αρτάκη, με σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη της ιστορίας και της λαογραφίας της Κυζικηνής χερσονήσου Μικράς Ασίας και της Νέας Αρτάκης Ευβοίας. Αριθμούν ήδη την έκδοση 10 βιβλίων, εκ των οποίων τα δύο έχουν βραβευτεί σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς βιβλίου Μικρασιατικού περιεχομένου.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ !