Το ταξίδι στο χρόνο με επιβάτες κυρίως την νέα γενιά είναι αέναο! Σταματά για να ξυπνήσει πάλι μνήμες με ωραίες εικόνες ελληνισμού σε άνθηση, όλα αυτά πριν το ταξίδι γίνει μαύρο από τις στάχτες. Η μνήμη όμως γυρνά στις ρίζες, εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα! Είναι ο χρόνος γεμάτος ομόκεντρους κύκλους, με πρόσωπα όμως αχνά αλλά υπαρκτά με αποτυπώματα και μνήμες που γυρίζουν πάντα στην αρχή. Όπως ακριβώς όταν πετάς ένα βότσαλο σε μια λίμνη, ανοίγουν οι κύκλοι αλλά στο τέλος είναι μοιραίο να γυρίζουν εκεί που ξεκίνησαν.
Έτσι και τώρα με την εκδήλωση στην Αμάρυνθο οι κύκλοι κλείνουν πάλι, για να βρεθούν εκεί όπου ξεκίνησαν στον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, με τον πολιτισμό που μεταλαμπάδευσε στις νέες πατρίδες, έχοντας μαζί τους μόνο εικόνες και μνήμες.
Για την εκδήλωση μας μίλησε η Μαρία Παπαγγελή Αντιδήμαρχος Οικονομικών στο Δήμο Ερέτριας και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων.
Μαρία Καράπα: Η στάχτη που ταξιδεύει πόσες μνήμες φέρνει;
Μαρία Παπαγγελή: Η στάχτη που ταξίδευε είναι ο τίτλος ενός συγκλονιστικού ποίηματος του Κ.Χ.Μύρη κατά κόσμο Κώστα Γεωρουσόπουλου, που αναφέρεται στη τραγικότητα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μέσα από την στάχτη αναγεννήθηκαν και διέπρεψαν στην Ελλάδα όσοι συμπατριώτες μας έφτασαν εδώ.
Μαρία Καράπα: Το νησί μας έγινε το απάγκιο για τα αδέρφια μας τους Μικρασιάτες που εκδιώχθηκαν βίαια από τους Τούρκους. Στην Ερέτρια υπάρχουν πολλά αποτυπώματα Ελλήνων της μικρασίας;
Μαρία Παπαγγελή: Στο Δήμο Ερέτριας έχουν εγκατασταθεί οικογένειες από το νησί του Μάρμαρα και ειδικά στην Αμάρυνθο από το χωριό Πραστειό και στην πόλη της Ερέτριας από το χωριό Γαλιμή. Ήταν στη πράξη κοντοχωριανοί που ξεριζώθηκαν και κατα το φευγιό τους έφεραν μαζί τους τις εικόνες τους, στις οποίες αφιερώθηκαν μάλιστα ναοί του Δήμου μας όπως η Παναγία η Παραβουνιώτισσα στην Ερέτρια και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στην Αμάρυνθο .
Μαρία Καράπα: Η τέχνη πολλές φορές είναι ο καλύτερος τρόπος για να περάσεις μηνύματα και να αναδειχθούν αβίαστα συναισθήματα ανείπωτα. Ποσό καιρό προετοιμάζατε την εκδήλωση και ποιοι είναι οι συνδιοργανωτές.
Μαρία Παπαγγελή: Την εκδήλωση διοργανώνει η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην οποία διατελώ πρόεδρος μαζί με εξαιρετικούς συνεργάτες όπως η κα Ιακώβου Μαρία, φιλόλογος, μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης Αμαρύνθου και η κα Καραφέρια Χριστίνα μέλος της ΔΕΠΙΣ και του Συλλόγου Ενεργών Πολίτών “Η Μέδουσα ” , αμφότερες με μικρασιατική καταγωγή. Επίσης συνεργάτες στο εγχείρημα αυτό είναι το ΝΠΔΔ του Δήμου μας και ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής κος Βελέντζας Ιωάννης.
Μαρία Καράπα: Το πρόγραμμα τι περιλαμβάνει ;
Μαρία Παπαγγελή: Ξεκινάμε με την παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο μέχρι την μικρασιατική καταστροφή και τους τραγικούς διωγμούς με εισηγήτρια την κα Ιακώβου Μαρία και στη συνέχεια η κα Καραφέρια θα αναφερθεί στην καταστροφή και τον επαναπατρισμο στην μητέρα Ελλάδα με βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες προσφυγισσών ,με μουσική υπόκρουση από τον Παπαγγελή Γεώργιο και την Αλεξανδράκη Χριστίνα. Στη συνέχεια τμήμα του θεατρικού εργαστηρίου ” Κύκλος” Αμαρύνθου με δάσκαλο τον κο Μιλτιάδη Παπανάγνου θα μας παρουσιάσει δραματοποιημένες αφηγήσεις γυναικών από τη Μικρά Ασία. Τέλος θα γίνει βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στον εικαστικό διαγωνισμό του Δήμου Ερέτριας με τίτλο “Ισότητα στη διαφορετικότητα “.
Μαρία Καράπα: Ο Δήμος Ερέτριας μας έχει συνηθίσει σε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου μας, δράττομαι της ευκαιρίας να ρωτήσω για προηγούμενες δράσεις του Δ.Ε.ΠΙΣ εν γένει αλλά και ενδεχόμενες μελλοντικές.
Μαρία Παπαγγελή: Σας ευχαριστώ για αυτή τη παρατήρηση. Πράγματι πέρυσι διοργανώσαμε μια εκδήλωση μνήμης για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση 1821 με θέμα ” Ο ρόλος της γυναίκας το 1821 ” με κεντρική ομιλήτρια την καθηγήτρια του ΑΠΘ κα Λάζου Βασιλική. Επίσης πρόσφατα διοργανώθηκαν ημερίδες ενημέρωσης και πρόληψης με θέμα την ενδοοικογενειακή βία σε συνεργασία με το σωματείο ΔΙΟΤΙΜΑ, τον δικηγορικό σύλλογο Χαλκίδας και το Σύλλογο Medusa Survivor. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στις 27 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Ερέτρια μια αντίστοιχη εκδήλωση για την μικρασιατική καταστροφή από την επιτροπή ισότητας σε συνεργασίας με το Γυμνάσιο Ερέτριας και την κα. Καραμπατσόλη.
Έχουμε διάφορες ιδέες για το μέλλον και ελπίζουμε να μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε.
Ραντεβού λοιπόν την Κυριακή 21 Αυγούστου στις 8 ΜΜ στο Δημοτικό σχολείο Αμαρύνθου