Η θητεία μου για 4 χρόνια ως γραμματέας στο ΔΣ του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο 22ο Δημοτικό Χαλκίδας με έφερε σε επαφή με πολλούς γονείς.
Κυρίως μητέρες αφού εμείς είμαστε και λόγω ιδιότητας αυτές που “τρέχουν” κυρίως -κυριολεκτικά και μεταφορικά- για τα αιτήματα και τις λύσεις .
Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι οι μάχες που δώσαμε με τα υπόλοιπα μέλη για την αγορά διαδραστικών πινάκων και όχι μόνο μας γέμισε από αγωνία στην αρχή αλλά με ανείπωτη ευτυχία όταν τα καταφέραμε.
Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και τα θέματα που απασχολούν όλους μας ως γονείς είναι φυσικό να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Το θέμα αυτό είναι και η αιτία που συνάντησα την πρόεδρο κυρία Αμαλία Παπά ώστε από τις απαντήσεις να γίνουμε όλοι κοινωνοί των σκέψεων και των εν δυνάμει δράσεων της ένωσης συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, που εκπροσωπεί όλα τα σχολεία στο δήμο Χαλκιδέων.
Μαρία Καράπα: Έχουν περάσει μόλις 4 εβδομάδες από την στιγμή που εξελέγη το Νέο ΔΣ της ένωσης. Πόσο εύκολο ήταν αυτό με δεδομένο ότι ο κορονοϊός μας αποσυντόνισε όλους και μοιραία και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
Αμαλία Παπά: Η συγκρότηση κ. Καράπα του νέου ΔΣ της Ένωσης πραγματοποιήθηκε μέσα σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Οι συνέπειες της πανδημίας είναι εμφανείς και για τους Συλλόγους Γονέων καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν δυσκολίες στη λειτουργία τους, ιδιαίτερα όταν και τα σχολεία ήταν κλειστά, σε καθεστώς “τηλεκπαίδευσης”. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες φάνηκε πως αντιμετωπίζεται η δημόσια εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, με το οποίο επιβεβαιώθηκε ότι η δημόσια εκπαίδευση “νοσεί”, με άμεσα θύματα μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Όσο λοιπόν το αγαθό της εκπαίδευσης δεν εξασφαλίζεται δημόσια, δωρεάν και για όλα τα παιδιά, εμείς οι γονείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη μόρφωση που δικαιούνται τα παιδιά μας. Κριτήριο της δράσης μας θα είναι οι ανάγκες και τα όνειρα του κάθε παιδιού.
Μ.Κ. Ποιος είναι σχεδιασμός σας για το νέο σχολικό έτος;
Α.Π. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα διεκδικήσουμε ουσιαστικά μέτρα για επισκευές σχολείων και εξασφάλιση κατάλληλων χώρων για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και την ασφάλεια των παιδιών μας.
Μ.Κ Κάνατε κάλεσμα να εγγραφούν στο σύλλογο και άλλοι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου; Γιατί να γίνουν Μέλη σας και τα υπόλοιπα ΔΣ των σχολείων του δήμου μας;
Α.Π.Έχουμε απευθύνει ήδη κάλεσμα σε όλα τα σχολεία του Δήμου (νηπ/γειά, Δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) να μας φέρουν σε επαφή με τους συλλόγους γονέων. Χρειάζεται η Ένωση να δυναμώσει με τη συμμετοχή κι άλλων σχολείων για το συντονισμό, την προβολή των προβλημάτων, την ουσιαστική συμμετοχή των γονέων στις διαδικασίες λειτουργίας των σχολείων, την προάσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Μ.Κ. Ποια είναι τα προβλήματα στα σχολεία της Χαλκίδας, έχετε κάνει καταγραφή;
Α.Π. Τα προβλήματα στα σχολεία παραμένουν πολλά και εκρηκτικά. Έχει γίνει κανόνας να βάζουν οι γονείς βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν αυτά που οφείλει να καλύπτει το κράτος. Πέρα απ το κόστος της περιβόητης “λίστα” που φέτος αναμένεται να είναι ακόμα πιο δυσβάσταχτο μια που συνεχώς οι τιμές στα σχολικά έχουν ανέβει κατά 40%, οι γονείς καλούνται να πληρώνουν και λειτουργικά έξοδα των σχολείων (αναλώσιμα, καθαριστικά, κουρτίνες, μοκέτες, βαψίματα κλπ)
. Τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν με τμήματα των 25 παιδιών, σε άλλα κάνουν μάθημα σε κοντέινερ τη στιγμή που η πανδημία ακόμα καλπάζει. Υπάρχουν κτήρια ακατάλληλα να φιλοξενούν μαθητές, προαύλια χωρίς ένα στέγαστρο στον προαύλιο χώρο και άλλα χωρίς καν αυλή! Εμείς από την πλευρά μας θα είμαστε σε ετοιμότητα να μην μείνει αναπάντητο κανένα πρόβλημα στα σχολεία.
Μ.Κ.Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Δήμοι που έγινε πρόσφατα υποβάθμιση των σχολείων και ποιες ενέργειες προτίθεστε να κάνετε;
Α.Π. Οι υποβαθμίσεις των σχολείων επιβεβαιώνουν ότι το κράτος δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ισότιμη εκπαίδευση για όλους τους μαθητές. Κτιριακά προβλήματα, ελλείψεις εκπαιδευτικών και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχοσύνθεση και το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών φαίνεται πως επιβαρύνουν και αντιμετωπίζονται σαν κόστος.
Στηρίζουμε ενέργειες και ψηφίσματα συλλόγων γονέων όπως αυτών στην πολύπαθη Β. Εύβοια. Η νέα χρονιά τους βρίσκει να παλεύουν ακόμα να ανασυνταχθούν ώστε να ζήσουν στον τόπο τους και το κράτος τους “ανταμείβει” με την υποβάθμιση αρκετών σχολείων στην περιοχή.
Μ.Κ. Με τους διδάσκοντες τι είδους επαφή θα θέλατε;
Α.Π. Βασική αρχή μας όπως αναφέρεται και στο καταστατικό μας είναι η προάσπιση και διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, ώστε τα δικαιώματα και οι ανάγκες των μαθητών να ικανοποιούνται χωρίς να γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας, η ανάπτυξη και προαγωγή της Παιδείας, με απώτερο στόχο τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών και τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πάνω σε αυτή τη βάση επιδιώκουμε συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς και τα μαθητικά συμβούλια (στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση)
Μ.Κ Ποιο είναι το μήνυμα στους γονείς για την νέα χρονιά;
Α.Π. Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, για το σχολείο των δικών μας αναγκών. Σύγχρονα σχολεία, με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και χώρους άθλησης και πολιτισμού υπάρχουν και τώρα, αλλά τα χαίρονται λίγοι, γιατί η παιδεία αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα. πρέπει να αλλάξει αυτή η νοοτροπία για να τα χαίρονται όλοι, και να γίνουν πιο πολλά αυτά τα σχολεία!
Ειδικά φέτος που είναι χρονιά αρχαιρεσιών σε όλους τους Συλλόγους Γονέων, κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή τη δύναμη που έχουμε εμείς οι γονείς – την οργάνωση και τη διεκδίκηση μας. Ενισχύουμε το διεκδικητικό περιεχόμενο της δράσης μας – δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα όνειρα και τις ανάγκες των παιδιών μας.