ΣΕΙΣΜΟΣ ! ΣΕΙΣΜΟΣ ! Μια λέξη επαναλαμβανόμενη, διαχρονική στο διάβα των αιώνων που προκαλεί σοκ!
Ποικίλα τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε μέσα σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα . Συναισθήματα, που αποτυπώνονται σε λέξεις όπως: Τρόμος, φόβος, πανικός, θάνατος, καταστροφές!
Το χτύπημα του εγκέλαδου είναι πάντα, πρώτη είδηση, στα δελτία ειδήσεων ή στα έκτακτα δελτία που μπορούν να συμβούν όλο το εικοσιτετράωρο όπως πρόσφατα στην Ιτέα με τα 5 ρίχτερ . Το γεγονός ανησυχεί όμως σφόδρα τους σεισμολόγους λόγω της ανυπαρξίας μετασεισμών και την καταγραφή φυσικών φαινομένων όπως το γεγονός ότι έχουν “τραβηχτεί” τα νερά του Κορινθιακού.
Η

Άκης Τσελέντης: Με προβληματίζει ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά στον Κορινθιακό
«Λίγες φορές θα με δείτε επιφυλακτικό» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης για τον σεισμό που συνέβη στην Ιτέα λίγο μετά τα 1 τα ξημερώματα της Κυριακής.
Εξηγώντας τη φράση αυτή ο Άκης Τσελέντης επικαλέστηκε τρεις λόγους:

– ξέρουμε ότι η περιοχή αυτή, ο κεντρικός Κορινθιακός, έχει μεγάλα ρήγματα με πολύ άσχημο ιστορικό
– δεν έχουμε κάποιον μεγάλο μετασεισμό, ο μεγαλύτερος ήταν ένας των 2 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας. Έχουμε μια ακολουθία πολύ παράξενη και αυτό έχει παρατηρηθεί λίγες φορές στην Ελλάδα γιατί δεν είναι συνηθισμένο.
– Έχουμε μαρτυρίες ότι τα νερά στον Κορινθιακό το Λουτράκι και το Ξυλόκαστρο, έχουν τραβηχτεί ένα μέτρο μέσα τα νερά και αυτό δεν αποδίδεται στην πανσέληνο

Στην ερώτηση, ωστόσο, αν ανησυχεί για ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων, ο κ. Τσελέντης είπε στο ΟΡΕΝ ότι «ένας σεισμός της τάξης του 5 Ρίχτερ είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει ρήγματα».

«Το ρήγμα το γνωρίζουμε ποιο είναι, έχει διεύθυνση δύση-ανατολή, η διάρρηξη γίνεται προς την ανατολή για αυτό είχαμε εστίαση στο πώς έγινε αντιληπτό αυτό» πρόσθεσε ο σεισμολόγος.

Επέμεινε, ωστόσο ότι: «με προβληματίζει πολύ ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά γιατί έχει παρατηρηθεί ως πρόδρομο φαινόμενο καθώς δείχνει ότι υπάρχει παραμόρφωση του πυθμένα που όπως καταλαβαίνετε οδηγεί σε διάρρηξη».
Για την πρόβλεψη των σεισμών το πως “διαβάζουν” οι σεισμολόγοι την συμπεριφορά των ρηγμάτων, τις προϋποθέσεις για να αντέξουν οι κατασκευές, και τα σεισμικά τόξα, είχε μιλήσει στην Μαρία Καράπα ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η πρόβλεψη των σεισμών έχει επιχειρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν παγκοσμίως. Ελάχιστη έως ανύπαρκτη όμως είναι η πρόοδος στον τομέα αυτό . Οι σεισμολόγοι δε σε περιόδους σεισμών η προ σεισμικών φαινομένων φαντάζουν στα μάτια μας ως μικροί θεοί αφού κρεμόμαστε από τα χείλη τους, τονίζω στον γνωστό σε όλους μας κ. Άκη Τσελέντη!
Μαρία Καράπα : Είστε μικροί θεοί όπως οι γιατροί κ. Τσελέντη ;

Άκης Τσελέντης : κα. Καράπα είμαστε απλώς επιστήμονες . Μακριά από εμένα τέτοιοι παραλληλισμοί.

Μαρία Καράπα: Αντίπαλος σας είναι φύση…
Άκης Τσελέντης: Δεν τα βάζουμε με την φύση, δεν μπορείς να τα βάλεις. Μπορείς όμως να την διαβάσεις στα πλαίσια του δυνατού και να προετοιμαστείς.
Μαρία Καράπα: Ο Ελλαδικός χώρος βρίθει σεισμικών τόξων. Ένα από αυτά μας αφορά άμεσα, λόγω περιοχής . Όμως ο σεισμός δεν αποτελεί τοπικό θλιβερό προνόμιο αφού μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά . Δεν λοιπόν θέμα απόστασης;
Άκης Τσελέντης: Όχι δεν είναι θέμα απόστασης.
Μαρία Καράπα: Ποιοι είναι οι παράμετροι που μελετάτε και καθορίζουν εντέλει το αποτέλεσμα αν θα είναι καταστροφικό η όχι;

Άκης Τσελέντης: Υπάρχουν σήμερα νέες τεχνικές. Ξέρουμε ότι ένας σεισμός, η κίνηση ενός σεισμού στην επιφάνεια, εξαρτάται από που έγινε, από το μέσο διάδοσης και από τις τοπικές συνθήκες. Τα πρώτα 15-20 μέτρα καθορίζουν την επικινδυνότητα ενός σεισμού.
Μαρία Καράπα: Να δούμε το ιστορικό της περιοχής που παρακολουθείτε εσείς οι σεισμολόγοι με επιστημονικό ενδιαφέρον, αλλά σε εμάς τους Στερεοελλαδίτες προκαλεί έκδηλη ανησυχία;
Άκης Τσελέντης: Στην περιοχή υπάρχει το ρήγμα της Καλλιθέας, το ρήγμα της Υλίκης, το οποίο θεωρώ ενεργοποιημένο ρήγμα. Είναι λίγο πιο νότια, παράλληλα με τα υπόλοιπα ρήγματα. Αυτό φαίνεται από τις καταγραφές. Οι σεισμοί στην περιοχή πάνω από 4 Ρίχτερ, είναι πέντε.

Άκης Τσελέντης: Η ακολουθία στην περιοχή της Θήβας ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2020. Στην αρχή στο ανατολικό κομμάτι των Θηβών, μετά πήγε δυτικά και στην συνέχεια επεκτάθηκε προς Χαλκίδα. Έχουμε καταγράψει περίπου 25.000 μικρούς σεισμούς γιατί έχουμε βάλει στην περιοχή δίκτυα καταγραφής πολύ λεπτομερή. Τα χαρακτηριστικά δεν είναι προσεισμικής ακολουθίας, αλλά βέβαια υπάρχει σημαντικό βεβαρημένο ιστορικό με ρήγματα.

Μαρία Καράπα: Αν το ρήγμα είναι προς την Χαλκίδα, έχει αυξημένη επικινδυνότητα η όχι;
Άκης Τσελέντης: Αν το ρήγμα είναι προς την Χαλκίδα, είναι πιο επικίνδυνο.
Μαρία Καράπα: Είναι θέμα λοιπόν προετοιμασίας από άποψη υποδομών κυρίως όσον αφορά την ενίσχυση των κτιρίων;Άκης Τσελέντης: Ακριβώς είναι κάτι που λέω συνεχώς γιατί προς το παρόν είναι περιορισμένες οι εναλλακτικές που υπάρχουν. Έχουν γίνει προσπάθειες παγκοσμίως για να καταφέρει η ανθρωπότητα να προλαμβάνει έστω και λίγη ώρα πριν εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός αλλά μέχρι τώρα είναι στα σπάργανα.

Σας ευχαριστώ κ Τσελέντη για την αποκαλυπτική συνομιλία μας που βρίθει ειδήσεων αλλά και μηνυμάτων προς όλους μας, για ένα φυσικό φαινόμενο με το οποίο είμαστε αναγκασμένοι να μάθουμε να συμβιώνουμε.

« Πρώτη είδηση» όμως ήταν και στην αρχαιότητα, όπου στην ελληνική μυθολογία ο Εγκέλαδος αναφέρεται ως ο αρχηγός των Γιγάντων στην Γιγαντομαχία κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του . Ήταν ο αντίπαλος της θεάς Αθηνάς, η οποία τον εξουδετέρωσε ρίχνοντας πάνω του τη Σικελία. Από τότε ο Εγκέλαδος προσπαθεί να ελευθερωθεί, προκαλώντας έτσι σεισμούς και εκρήξεις του ηφαιστείου της Αίτνας. Ο άνθρωπος είναι ανήμπορος εμπρός στον εγκέλαδο. Στον σεισμό. Στα ρίχτερ!

Άλλωστε είτε πρόκειται για τον εγκέλαδο που εξουδετέρωσε η θεά Αθηνά , είτε για την τρίαινα του Ποσειδώνα, είτε για την οργή του Δία που προκαλούν το φαινόμενο σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, το βέβαιο είναι ότι αυτός ο απρόσκλητος , καταστροφικός επισκέπτης, θα εμφανίζεται πάντα μπροστά μας , όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα.

Για τον λόγο αυτό ανησυχούν σφόδρα για τον σεισμό στην Ιτέα όπου δεν υπάρχουν οι αναμενόμενοι μετασεισμοί οι σεισμολόγοι Ευθύμιος Λέκκας πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Γεράσιμος Παπαδόπουλος διευθυντής ερευνών σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Όπως τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας, η περιοχή είναι ευαίσθητη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ο κόσμος οφείλει να είναι προσεκτικός και να τηρεί τα πάγια μέτρα που εφαρμόζει η πολιτεία.
Για «μετασεισμική ξηρασία» έκανε λόγο και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook επίσης το πρωί της Δευτέρας προσθέτοντας ότι αυτό είναι «ασυνήθιστο» για σεισμό αυτού του μεγέθους.

Μέχρι την στιγμή που θα υπάρξει επιτέλους η πολυπόθητη πρόβλεψη. Ως τότε θα υπάρχει μόνο η μελέτη, η εκπαίδευση και η όποια πρόληψη στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ας το εμπεδώσουμε όλοι μας. Έτσι είναι πολύ πιθανό να ακούμε στο πρώτο θέμα των δελτίων ειδήσεων ότι : «ο εγκέλαδος αυτή την φορά δεν άφησε πίσω του θύματα και καταστροφές στην όμορφη αλλά σεισμογενή Ελλάδα μας …..»