Η χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να έχει θανάσιμες επιπτώσεις για την υγεία των χρηστών, όπως πιστοποιεί μεγάλη έρευνα του Τμήματος Bιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
H έρευνα ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αλόγιστη χρήση του κινητού μπορεί να προκαλέσει από καρκίνο του ακουστικού νεύρου έως μείωση της γονιμότητας, αλλοίωση του γενετικού υλικού και επιτάχυνση του «θανάτου των κυττάρων».
Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Kυτταρικής Bιολογίας και Pαδιοβιολογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών Λουκάς Mαργαρίτης, επισημαίνει πως: «Τα πειράματά μας έγιναν σε πειραματόζωα αλλά και σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων υπό πραγματικές συνθήκες χρήσης κινητών».
H διεξαγωγή πειραμάτων σε ανθρώπους δεν μπορεί να γίνει, με εξαίρεση μελέτες λεκτροεγκεφαλογραφημάτων, μελέτες επιδημιολογικές, ροής αίματος στο αυτί, κ.ά. Oλες αυτές, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταδείξει επιπτώσεις από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτί.
«Tα κινητά είναι επικίνδυνα κοντά στο σώμα (αυτί, τσέπες ενδυμάτων) και για πολλά λεπτά κάθε ημέρα και πρέπει επιτέλους να πάψει ο μύθος ότι δεν κάνουν κακό στην υγεία μας», τονίζει ο καθηγητής.
Oι επιπτώσεις στην υγεία, όπως εξηγεί ο κ. Mαργαρίτης, εξαρτώνται από το είδος του κινητού και συγκεκριμένα από την τιμή SAR (specific absorption rate). Πρόκειται για τον ειδικό ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας που μετράται σε βατ ανά κιλό σωματικής μάζας και διαφέρει από συσκευή σε συσκευή.
Η ταξινόμηση των κινητών συσκευών
Το Bankless Times ταξινόμησε τα smartphones σε ένα σχετικό του αφιέρωμα βάσει των μεγεθών SAR. Πρόκειται για την τιμή που μετρά το βαθμό στον οποίο το σώμα απορροφά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Τα αποτελέσματα αναφέρονται σε watts ανά kilogram (W/Kg).
Το smartphone εκείνο το οποίο βρέθηκε να βρίσκεται στη κορυφή αυτής της λίστας, είναι το Motorola Edge, με SAR 1.79W/Kg που ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια της FCC που είναι 1.6W/Kg.
Πίσω από το Edge, βρίσκεται στο ZTE Axon 11 5G με SAR rating .20W λιγότερο σε σχέση με το Edge και πιο συγκεκριμένα στα 1.59W/Kg.
Τρίτο στη λίστα, είναι το OnePlus 6T με SAR rating 1.55/Kg.
Στη λίστα συναντούμε και smartphones της Sony, με τα Xperia XA2 Plus και Xperia XZ1 Compact να βρίσκονται στην τέταρτη και όγδοη θέση.
Μάλιστα, δεν απουσιάζουν και τρία Google Pixel smartphones.
Το Pixel 3XL με 1.39W/Kg να βρίσκεται στη πέμπτη θέση και συνοδεύεται από το Pixel 4a στην έκτη θέση, με τα Pixel 3 και OnePlus 6 να έχουν SAR 1.33W/Kg.
Οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο ορίζουν τα μέγιστα SAR που επιτρέπεται να εκπέμπουν οι συσκευές.
Στις ΗΠΑ, τα όρια της FCC αγγίζουν τα 1.6W/Kg και το μόνο smartphone που τα ξεπερνά είναι το Motorola Edge.
Πάντως, όπως επισημαίνει η FCC όλα τα smartphones εκπέμπουν ένα ποσό ακτινοβολίας, με τους παράγοντες που να ρυθμίζουν πόση ακριβώς, να είναι ο τύπος της συσκευής, το μοντέλο, η απόσταση από τον πιο κοντινό πύργο κινητής.
Η FCC αναφέρει ότι μέτρα για τον περιορισμό της έκθεσης σε RF ακτινοβολία είναι ο περιορισμός χρήσης του smartphone και η χρήση αξεσουάρ hands-free.
Τα κινητά με τα χαμηλότερα επίπεδα SAR
Πηγή: pronews.gr