Το κάστρο στο ψηλότερο λόφο της πόλης, βόλτες σε παλιές συνοικίες, κοντινές εκδρομές, η γέφυρα με τα «τρελά νερά», ένα μοναδικό φαινόμενο, μαγαζιά δίπλα σε παιδική χαρά πάνω στη θάλασσα δίνουν στη Χαλκίδα επιπλέον πλεονεκτήματα για μια απόδραση μέχρι εκεί μιας και κυριολεκτικά βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα.
Αυτή την εποχή η Χαλκίδα είναι όμορφη και πιο «ήσυχη» όπου μπορείτε να περπατήσετε βλέποντας τα αξιοθέατα της πόλης και φυσικά να απολαύσετε νόστιμα ψάρια και θαλασσινά σε ταβερνάκια με θέα θάλασσα.
Οι γονείς με μικρά παιδιά μπορούν να κάνουν τις βόλτες τους στο μεγάλο παραλιακό δρόμο και φυσικά να απολαύσουν τον καφέ τους σε μαγαζιά που ακριβώς δίπλα τους υπάρχει παιδική χαρά. Επιπλέον, αξίζει να κάνετε μια στάση στο πάρκο της Αρέθουσας, το οποίο βρίσκεται στην νότια είσοδο της πόλης, και τα παιδιά να δουν από κοντά τις παιχνιδιάρες πάπιες.
Εξερευνώντας τη πόλη, μέσα ειδικά από τα στενά, θα ανακαλύψτε μια άλλη πλευρά του τόπου. Ήσυχες γειτονιές, φροντισμένοι κήποι και την συνοικία της Αγίας Παρασκευής που έχουν διατηρηθεί κάποια αρχοντικά, ενώ θα γνωρίσετε την ιστορία της Χαλκίδας με τους πρόσφυγες και θα δείτε το τζαμί Εμίρ Ζαδέ.
Φώτο:Shuttertock
Η Χαλκίδα έχει χαρακτηριστεί ως η «πόλη των τρελών νερών» και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Στη περιοχή είναι διαδεδομένο το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων, ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα ένα δεκάλεπτο στασιμότητας των νερών. Το συγκεκριμένο φαινόμενο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, προσπάθησαν πάρα πολλοί επιστήμονες να το εξηγήσουν, αλλά δεν κατάφεραν πολλά πράγματα. Όπως μου είπε ο κύριος Μπάμπης που κάνει την ξενάγηση στη γέφυρα προκειμένου να μάθουν παραπάνω πληροφορίες οι επισκέπτες του τόπου, ο Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε πως αυτό το φαινόμενο εξαρτάται από την Σελήνη. Μάλιστα, όπως ο ίδιος επισήμανε, κάποιες συγκεκριμένες ημέρες μέσα στο μήνα τα νερά δεν ακολουθούν τη ροή, δεν ακολουθούν απολύτως κανένα κανόνα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν πάρει την ονομασία «τρελά νερά» γιατί μπορεί να αλλάξουν τη ροή μία φορά, μπορεί 14 φορές και μπορεί καθόλου.
Φώτο:Shuttertock
Στο ψηλότερο λόφο της Χαλκίδας βρίσκεται το κάστρο Καράμπαμπα, το οχυρό σήμα- κατατεθέν του μέρους με το σημερινό κάστρο να χρονολογείται από το 1684 σε σχέδια του Βενετού Τζερόλιμο Γκαλόπο για λογαριασμό των Οθωμανών.
Το κάστρο είναι στενόμακρο με τρεις προμαχώνες και η μόνη πύλη βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά. Πλέον, το μόνο σωζόμενο κτίριο στο εσωτερικό του κάστρου είναι ο ναός του Προφήτη Ηλία, κτισμένος το 1895, ενώ ο εσωτερικός διάδρομος του δυτικού πύργου έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο όπου εκτίθενται γλυπτά, από ανάγλυφες παραστάσεις μέχρι αρχιτεκτονικά μέλη, που χρονολογούνται από την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή, ενετική και οθωμανική εποχή. Να σημειώσουμε πως το κάστρο έχει θέα όλη τη Χαλκίδα και το τοπίο θα σας αποζημιώσει.
Φώτo:Shuttertock
Ακριβώς κάτω από το κάστρο του Καράμπαμπα βρίσκεται ο τάφος του ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα, ο οποίος έχει συνδεθεί απόλυτα με τον τόπο. Παίρνοντας το μονοπάτι από εκεί που «αναπαύεται» ο ποιητής η διαδρομή είναι μέσα στο πράσινο και βγάζει σε μια γραφική συνοικία με χαμηλά σπίτια με καταπράσινες αυλές και θέα στο ποτάμι. Κατηφορίζοντας σε όλη τη διαδρομή θα έχετε θέα τον παραλιακό δρόμο της Χαλκίδας.
Η ζωή της πόλης «χτυπάει» στο παραλιακό δρόμο. Φώτο:Shuttertock
Στη περιοχή του Αγίου Στεφάνου σε ένα βιομηχανικό κτίριο βρίσκεται το νέο Αρχαιολογικό μουσείο. Το παλιό εργοστάσιο οινοπνευματοποιίας και ποτοποιίας με την επωνυμία «Αρέθουσα» λειτούργησε στις αρχές του 20ού αιώνα και σήμερα στεγάζει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο
Χαλκίδας.
Στη θεματική έκθεση του νέου μουσείου αναπτύσσονται διαχρονικά ζητήματα πολιτειακής οργάνωσης, οικονομίας, πολιτισμικών ταυτοτήτων και λατρείας και παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τον νομό Ευβοίας και τη Σκύρο.
Η έκθεση εμπλουτίζεται με διαδραστικό χάρτη περιήγησης σε θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Εύβοια και τη Σκύρο, ντοκιμαντέρ και πολυμεσικές εφαρμογές μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η διάδραση με τον επισκέπτη, ενώ είναι προσβάσιμο για ΑμεA. Επίσης διαθέτει πωλητήριο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.
Μια βόλτα στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, εκεί όπου βρίσκεται και ο ναός, αξίζει να τη βάλετε στο πρόγραμμα σας για να δείτε την μη τουριστική πλευρά του τόπου με σπίτια αρχοντικά, αλλά και αστικές κατοικίες.
Κάντε μια στάση να μπείτε μέσα στο ναό, ο οποίος είναι μία από τις ελάχιστες σωζόμενες ενοριακές εκκλησίες που κατασκευάστηκαν από την λατινική εκκλησία κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας. Σύμφωνα με τις ανασκαφές που έχουν γίνει θεωρείται πως στη στη θέση του ναού υπήρχε βασιλική του 5ου με 6ου αιώνα, η οποία μετά την κατάκτηση της Εύβοιας από τους Φράγκους ανακατασκευάστηκε σε γοτθικό ναό. Μετά το 1853 έγιναν πολλές τροποποιήσεις όταν η πρόσοψη καταστράφηκε από σεισμό.
Ο οικισμός Νέα Αρτάκη που φημίζεται για τα ταβερνάκια με ψάρια και θαλασσινά. Φώο:Shuttertock
Σε κοντινή απόσταση περπατώντας από το ναό της Αγίας Παρασκευής είναι η πλατεία Πεσόντων, όπου εκεί βρίσκεται το Τζαμί του Εμίρ Ζαδέ με τη θολωτή του σκεπή να δεσπόζει επιβλητικά στη πλατεία.
Πιθανολογείται πως το τζαμί φτιάχτηκε τον κατακτητή Μωάμεθ αμέσως μετά την άφιξη των Τούρκων στην Εύβοια τον 15ο αιώνα. Το άφθονο αρχαιολογικό υλικό που βρίσκεται έξω από το τζαμί υποδεικνύει την ύπαρξη παλιότερου χριστιανικού ναού, στη θέση του οποίου κτίστηκε πιθανά ο ναός του Αγίου Μάρκου κατά την ενετική περίοδο και στη συνέχεια το τούρκικο τζαμί. Το τζαμί αποτελείται από μία μόνο αίθουσα που διαιρείται σε δύο πατώματα και η οποία προορίζεται για μουσείο μεσαιωνικής τέχνης.
Η Εύβοια έχει ενδιαφέρουσα γαστρονομία και μάλιστα θα βρείτε πολίτικα φαγητά μιας και κάποιες περιοχές είναι προσφυγικές. Πίτες με τοπικά τυριά, φαγητά με μανιτάρια Δίρφυς, μέλι, τοπικά τσίπουρα και ούζα είναι μόνο μερικά από όσα αξίζει να δοκιμάσετε στη Χαλκίδα. Εξάλλου, το μέρος φημίζεται για τα ουζερί του.