Η συσκευή comfort-in
Στη Θεσσαλονίκη γίνεται με τη συσκευή comfort-in, η οποία έχει πολλές εκδόσεις, όπως για υποδόρια έκχυση και τοπική αναισθησία, με το ενδομυϊκό μοντέλο που χρησιμοποιείται στα εμβόλια, να βρίσκεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ από τον Μάιο του 2022.
Όσον αφορά στα εμβόλια Covid ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 στην Ιταλία. Ήδη χρησιμοποιείται στην Αμερική και την Ινδία και έχει δοθεί έγκριση για να χρησιμοποιηθεί στην Ισπανία και τη Γαλλία», δηλώνει ο προϊστάμενος πωλήσεων της Connekta Ελλάς και υπεύθυνος ανάπτυξης του comfort-in στην Ελλάδα, Χρήστος Πιστόλας. «Στην Ελλάδα ξεκινήσαμε στα τέλη Μαΐου του 2022, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Θέλαμε ένα μεγάλο, πανεπιστημιακό νοσοκομείο που να έχει όλες τις περγαμηνές για να φανεί η αξιοπιστία της συσκευής και της διαδικασίας», προσθέτει.
Τα εμβόλια που γίνονται μέχρι στιγμής στο ΑΧΕΠΑ με το comfort-in είναι μόνο για τον κορωνοϊό -σημειώνεται ωστόσο ότι η συσκευή έχει την έγκριση για χρήση σε οποιοδήποτε εμβόλιο– και από τα τέλη Μαΐου γίνονται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη μέθοδο. Στους ενήλικες ο εμβολιασμός χωρίς βελόνα γίνεται με τα εμβόλια της Novavax και της Johnson και στα παιδιά γίνεται με τα εμβόλια της Pfizer.
«Το comfort-in αντικαθιστά τη βελόνα με μια πολύ λεπτή, ευθεία γραμμή υγρού που έχει τόση ορμή ώστε να τρυπήσει το δέρμα και να φτάσει στον μυ. Αυτό γίνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και είναι 100% ανώδυνο. Η όλη διαδικασία διαρκεί ένα τρίτο του δευτερολέπτου, από τη στιγμή που πατάει κάποιος το κουμπί, μέχρι να φτάσει το φάρμακο στον μυ».
Η συσκευή αξιοποιείται και για άλλες χρήσεις μεταξύ των οποίων η έκχυση παραγόντων και η έκχυση ινσουλίνης. Για έκχυση φαρμάκου χωρίς βελόνα χρησιμοποιείται και σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως το Παπαγεωργίου, το Θεαγένειο, το Διαβαλκανικό αλλά και η Βιοκλινική.
Εμβολιασμός όμως με το comfort-in γίνεται μέχρι στιγμής αποκλειστικά στο ΑΧΕΠΑ.
«Η έναρξη του εμβολίου έγινε κυρίως για να αντιμετωπίσουμε το φόβο και την άρνηση των παιδιών ως προς τις βελόνες»
Μιλώντας για τα συμπεράσματα από τον πρώτο καιρό του εμβολιασμού με το comfort-in, ο κ. Πιστόλας υπογράμμισε: «Η έναρξη του εμβολίου έγινε κυρίως για να αντιμετωπίσουμε το φόβο και την άρνηση των παιδιών ως προς τις βελόνες. Σε πολλά περιστατικά έχουμε δει παιδιά να βλέπουν τη βελόνα και να κλαίνε, να θέλουν να φύγουν και τελικά οι γονείς να τα παίρνουν πίσω στο σπίτι χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο.
Με το comfort-in, όταν έδειχνε τη συσκευή η νοσηλεύτρια σε ένα παιδάκι και του έλεγε ότι θα κάνουμε εμβόλιο χωρίς βελόνα, αμέσως βλέπαμε την ανακούφισή του. Το παιδί συνεργαζόταν και έλεγε πως ήθελε να ξανάρθει εδώ για τη δεύτερη δόση γιατί δεν υπάρχουν βελόνες».
Εκτός όμως από το ανώδυνο της διαδικασίας για όσους έχουν σοβαρό, παθολογικό φόβο για τις βελόνες, ο κ. Πιστόλας επισημαίνει και ότι πρόκειται για μια πιο ασφαλή μέθοδο τόσο για τους εμβολιαζόμενους όσο και για το υγειονομικό προσωπικό, ελπίζοντας να κυριαρχήσει στο μέλλον ως τρόπος εμβολιασμού. Ειδικότερα: «Σε περίοδο αυξημένων εμβολιασμών μπορεί σε ένα νοσοκομείο να γίνονται 500 εμβόλια την ημέρα. Άρα η νοσηλεύτρια θα έρθει σε επαφή με πολλά άτομα κρατώντας μια βελόνα. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιου ατυχήματος. Είναι θέμα ασφάλειας.
Πηγή :Pronews.gr