Η ανακοίνωση της ποινής του Τραμπ αναμενόταν κανονικά πριν από έξι μήνες. Λόγω όμως των εκλογών πήρε αναβολή για τον Σεπτέμβριο και μετά για τα τέλη Νοεμβρίου. Μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ, πολλοί –και ο ίδιος– θεώρησαν πως η υπόθεση θα έκλεινε οριστικά. «Οπως όλα δείχνουν, το πιθανότερο είναι να μην αντιμετωπίσει ποτέ τις συνέπειες για τα εγκλήματά του» έγραφε τότε η νομικός Κέιτ Κρίστομπεκ, που κάλυψε αποκλειστικά την ποινική δίωξη του Τραμπ για την εφημερίδα ΝΥΤ. Και όμως, την Παρασκευή το πρωί ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν ανακοίνωσε επισήμως την καταδίκη του, κλείνοντας το κεφάλαιο μιας ιστορικής δίκης για τη δωροδοκία της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου ο Τραμπ να προστατεύσει την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2016. Δεν πρόκειται να φυλακιστεί, ούτε θα πληρώσει πρόστιμο, η καταδίκη όμως θα παραμείνει στο μητρώο του.
Ο Τραμπ δεν εμφανίστηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου για την ανακοίνωση της καταδίκης. Συνδέθηκε μέσω οθόνης. Πλάι του, ένας από τους δικηγόρους του και πίσω του, δύο αμερικανικές σημαίες. Στις 16 Απριλίου, όταν ξεκινούσε η δίκη ήταν εκεί.
Στην ίδια αίθουσα, είχε βρεθεί και η Ελληνίδα Κατερίνα Στροπωνιάτη. Είχε φτάσει νωρίς στο δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν χωρίς όμως να ξέρει ακριβώς τον λόγο – ή μάλλον για ποια δίκη ήταν υποψήφια ένορκος.
Στις 8 π.μ. οδηγήθηκε σε μια αίθουσα και της ζήτησαν να συμπληρώσει μια σειρά από ερωτηματολόγια με προσωπικά στοιχεία – μεταξύ άλλων με τι ασχολείται, τα χόμπι και την καταγωγή της, από πού ενημερώνεται και την οικογενειακή της κατάσταση.Οταν κάποια στιγμή της δόθηκε η άδεια να βγει για λίγη ώρα έξω, είδε τους δημοσιογράφους και τους αστυνομικούς που είχαν σχηματίσει κλοιό ασφαλείας γύρω από διαδηλωτές. Τότε ήταν που πέρασε από το μυαλό της πως ίσως βρισκόταν εκεί για τη δίκη του πρώην –και σύντομα νυν– Αμερικανού προέδρου. Βέβαια δεν μπορούσε να το πολυπιστέψει.
Είχε γίνει Αμερικανίδα πολίτης μόλις τον περασμένο Αύγουστο. Δεν είχε ακόμα ψηφίσει σε προεδρικές εκλογές. Ηταν δυνατόν μια Ελληνίδα από τη Νέα Αρτάκη Ευβοίας να κρίνει το μέλλον του Τραμπ, σε αυτή την ιστορική πρώτη ποινική δίωξη εις βάρος Αμερικανού προέδρου;
Από την Εύβοια στη Νέα Υόρκη
Η Στροπωνιάτη μεγάλωσε στην Εύβοια, σπούδασε στην Κρήτη και το 2012 αποφάσισε να ταξιδέψει στην Αμερική για να χτίσει εκεί μια start up με τον συνέταιρό της. Αρχικά στη Σίλικον Βάλεϊ με τουριστική βίζα, στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη όπου πλέον ζει μόνιμα. Δεν ήταν εύκολη η ζωή στην Αμερική. Για πολλά χρόνια, δούλεψαν σκληρά κάνοντας πολλές θυσίες αλλά τα κατάφεραν. Η startup τους, «Brilliant minds», επενδύει σήμερα σε αυτούς που θεωρούνται «γερασμένος πληθυσμός». Σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών που θέλουν να ξεκινήσουν ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα.
Οταν αρχές Απριλίου, έλαβε το χαρτί για να παραστεί ως ένορκος σε μια δίκη, παρότι είχε πολλή δουλειά δεν ζήτησε να εξαιρεθεί λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων όπως κάνουν πολλοί. «Είναι μια από τις υποχρεώσεις μου ως Αμερικανίδα πολίτης οπότε ήμουν προετοιμασμένη πως θα το κάνω» εξηγεί.
Οταν όμως εκείνη την ημέρα, ύστερα από οκτώ ώρες αναμονής μπήκε στην αίθουσα της δίκης, κάθισε στη δεύτερη σειρά και αντίκρισε απέναντί της τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, τα έχασε. «Κοίταξα και τους υπόλοιπους γύρω μου, όλοι ήταν παγωμένοι. Εγώ είχα μείνει με το στόμα ανοικτό και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ο Τραμπ καθόταν στην καρέκλα του και ήταν ανέκφραστος, σαν να βαριέται. Πολλές φορές βέβαια γυρνούσε το κεφάλι του και κοίταγε έντονα προς το μέρος μας. Τον είχα στον μυαλό μου περισσότερο πορτοκαλί, αλλά ήταν μάλλον… κίτρινος και μεγαλόσωμος» λέει στην «Κ» γελώντας.
Ο δικαστής πήρε τον λόγο και απευθύνθηκε στους υποψήφιους ενόρκους. Τους είπε τις υποχρεώσεις τους αλλά και λίγα λόγια για την υπόθεση. «Το ζητούμενο δεν είναι εάν συμπαθείτε ή εάν αντιπαθείτε τον κατηγορούμενο αλλά το κατά πόσο αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν την κρίση σας» τους είπε.
«Η απόφαση έπρεπε να είναι δική μου»
Είχε μια ημέρα για να αποφασίσει εάν μπορεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Καταρχάς έπρεπε να δει εάν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στο πρόγραμμα της δίκης. Τουλάχιστον για έξι εβδομάδες, κάθε ημέρα πλην Τετάρτης από τις 9 μέχρι τις 5 θα έπρεπε να είναι στο δικαστήριο. Παρότι ο δικαστής τους είχε ζητήσει να μην το συζητήσουν με κανέναν, εκείνη τηλεφώνησε στους γονείς της στην Ελλάδα. «Ξαφνιάστηκαν και εκείνοι αλλά δεν μου είπαν κάτι για να με αποτρέψουν ή να με ενθαρρύνουν. Η απόφαση έπρεπε να είναι δική μου» εξηγεί. Το σκέφτηκε σοβαρά. «Προφανώς ζύγισα και το θέμα της ασφάλειάς μου. Ξέρω πως κάποιοι ζήτησαν να εξαιρεθούν επειδή στην πραγματικότητα φοβούνταν πως θα διαρρεύσουν τα ονόματά τους και μπορεί να κινδύνευαν από φανατικούς οπαδούς του πρώην προέδρου. Αλλά δεν ήταν κάτι που με προβλημάτισε πραγματικά» σημειώνει.Οταν δυο ημέρες αργότερα επέστρεψε στο δικαστήριο, είχε πάρει την απόφασή της. Πήρε τον λόγο και ζήτησε να απαλλαχθεί γιατί δεν μπορεί να είναι αμερόληπτη. Δεν χρειάστηκε να πει κάτι περισσότερο ή να δώσει εξηγήσεις. Δεν θα ξεχάσει όμως το βλέμμα του Τραμπ εκείνη την στιγμή. «Με κοίταξε κατάματα. Με κάρφωσε σαν να προσπαθούσε να καταλάβει τι πίστευα για αυτόν» θυμάται. «Αλλος στη θέση μου μπορεί να δεχόταν, θεωρώντας πως είναι η ευκαιρία να τον καταδικάσει. Ή να τον αθωώσει. Δεν θα ήταν όμως σωστό. Δεν θα ήταν μια δίκαιη δίκη» εξηγεί.
Το επόμενο διάστημα παρακολουθούσε την εξέλιξη της δίκης και αναρωτιόταν εάν κάποιος από αυτούς που είχε γνωρίσει καλύτερα εκείνες τις δυο ημέρες ήταν τελικά μέσα στους 12 ενόρκους που αποφάνθηκαν τελικά πως ο Τραμπ είναι ένοχος. Συνήθως, η ποινή, για τέτοιου είδους εγκλήματα είναι τέσσερα χρόνια με αναστολή. Παρ’ όλα αυτά, έρευνα των NYT στα αρχεία των δικαστηρίων έδειξε πως την τελευταία δεκαετία, σε πάνω από το ένα τρίτο αυτών των καταδικαστικών αποφάσεων, οι κατηγορούμενοι είχαν οδηγηθεί στη φυλακή. «Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ο στόχος του κ. Τραμπ δεν είναι μόνο να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο αλλά και να παραμείνει ελεύθερος» έγραφαν τότε. Πώς όμως επηρέασε η δίωξη αυτή τις εκλογές; Σε μια βαθιά διχασμένη Αμερική υπάρχει και η θεωρία πως τόνωσε τη δημοτικότητά του, κάτι που άλλωστε ο ίδιος συνεχώς καλλιεργούσε κάνοντας συνεχώς λόγο για μια «στημένη δίκη με έναν διεφθαρμένο δικαστή που τον μισεί». Ο Τραμπ είχε κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη διαδικασία και την καταδίκη αλλά δεν τα κατάφερε. Σε δέκα ημέρες θα ορκιστεί και θα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αναλαμβάνει καθήκοντα με ποινικό μητρώο.
Πηγή: Kathimerini. gr