ΣΕΙΣΜΟΣ ! ΣΕΙΣΜΟΣ ! Μια λέξη επαναλαμβανόμενη, διαχρονική στο διάβα των αιώνων που προκαλεί σοκ!
Ποικίλα τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε μέσα σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα . Συναισθήματα που αποτυπώνονται σε λέξεις όπως: Τρόμος, φόβος, πανικός, θάνατος, καταστροφές!
Το χτύπημα του εγκέλαδου είναι πάντα πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων ή στα έκτακτα δελτία που μπορούν να συμβούν όλο το εικοσιτετράωρο.
« Πρώτη είδηση» όμως ήταν και στην αρχαιότητα, όπου στην ελληνική μυθολογία ο Εγκέλαδος αναφέρεται ως ο αρχηγός των Γιγάντων στην Γιγαντομαχία κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του .
Ήταν ο αντίπαλος της θεάς Αθηνάς, η οποία τον εξουδετέρωσε ρίχνοντας πάνω του τη Σικελία. Από τότε ο Εγκέλαδος προσπαθεί να ελευθερωθεί, προκαλώντας έτσι σεισμούς και εκρήξεις του ηφαιστείου της Αίτνας.
Ο άνθρωπος είναι ανήμπορος εμπρός στον εγκέλαδο. Στον σεισμό. Στα ρίχτερ!
Η πρόβλεψη των σεισμών έχει επιχειρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν παγκοσμίως. Ελάχιστη έως ανύπαρκτη όμως είναι η πρόοδος στον τομέα αυτό . Οι σεισμολόγοι δε σε περιόδους σεισμών η προ σεισμικών φαινομένων φαντάζουν στα μάτια μας ως μικροί θεοί αφού κρεμόμαστε από τα χείλη τους, τονίζω στον γνωστό σε όλους μας κ. Άκη Τσελέντη!
Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μας μίλησε αποκλειστικά λίγο πριν την παρουσίαση του προγράμματος ανάκαμψης της πολιτικής προστασίας, στην Λειβαδιά, με αντικείμενο την ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου της περιοχής της Θήβας.
Μαρία Καράπα : Είστε μικροί θεοί όπως οι γιατροί κ. Τσελέντη ;
Άκης Τσελέντης : κα. Καράπα είμαστε απλώς επιστήμονες . Μακριά από εμένα τέτοιοι παραλληλισμοί.
Μαρία Καράπα: Αντίπαλος σας είναι φύση…
Άκης Τσελέντης: Δεν τα βάζουμε με την φύση, δεν μπορείς να τα βάλεις. Μπορείς όμως να την διαβάσεις στα πλαίσια του δυνατού και να προετοιμαστείς.
Μαρία Καράπα: Ο Ελλαδικός χώρος βρίθει σεισμικών τόξων. Ένα από αυτά μας αφορά άμεσα, λόγω περιοχής . Όμως ο σεισμός δεν αποτελεί τοπικό θλιβερό προνόμιο αφού μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά . Δεν λοιπόν θέμα απόστασης;
Άκης Τσελέντης: Όχι δεν είναι θέμα απόστασης.
Μαρία Καράπα: Είναι θέμα λοιπόν προετοιμασίας από άποψη υποδομών κυρίως όσον αφορά την ενίσχυση των κτιρίων;
Άκης Τσελέντης: Ακριβώς είναι κάτι που λέω συνεχώς γιατί προς το παρόν είναι περιορισμένες οι εναλλακτικές που υπάρχουν. Έχουν γίνει προσπάθειες παγκοσμίως για να καταφέρει η ανθρωπότητα να προλαμβάνει έστω και λίγη ώρα πριν εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός αλλά μέχρι τώρα είναι στα σπάργανα.
Μαρία Καράπα: Η κατανομή των μετασεισμών ποια είναι;
Άκης Τσελέντης: Οι μετασεισμοί αυτοί έχουν μια κατεύθυνσή βορειοδυτική – νοτιοανατολική. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα ρήγμα. Αυτό το ρήγμα δεν σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθεί σίγουρα. Δείχνει μια μεγάλη δράση πάνω του. Δίνει γύρω στα 15 χλμ, το οποίο έχει δυναμικό. Αν ενεργοποιηθεί, που δεν είμαστε σίγουροι μπορεί να δώσει και 5,5 Ρίχτερ.
Μαρία Καράπα: Ποιο είναι το ρήγμα που διαπερνά την περιοχή;
Άκης Τσελέντης: Στην περιοχή υπάρχει το ρήγμα της Καλλιθέας, το ρήγμα της Υλίκης, το οποίο θεωρώ ενεργοποιημένο ρήγμα. Είναι λίγο πιο νότια, παράλληλα με τα υπόλοιπα ρήγματα. Αυτό φαίνεται από τις καταγραφές. Οι σεισμοί στην περιοχή πάνω από 4 Ρίχτερ, είναι πέντε.
Μαρία Καράπα: Υπάρχει πιθανότητα να γίνει κάτι στην περιοχή αυτή, να ενεργοποιηθεί το ρήγμα με απότοκο σεισμό με μεγαλύτερη ένταση;
Άκης Τσελέντης: Ναι Υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα ότι στην περιοχή κάτι μπορεί να γίνει…
Μαρία Καράπα: Η Αθήνα κινδυνεύει;
Άκης Τσελέντης: Όχι η Αθήνα σε καμία περίπτωση. Μαζί με τον Ευθύμιο Λέκκα, θα παρουσιάσουμε αύριο στην Περιφέρεια αυτό το πρόγραμμα που αναφέρω σε εσάς σήμερα.
Μαρία Καράπα: Ποιοι είναι οι παράμετροι που μελετάτε και καθορίζουν εντέλει το αποτέλεσμα αν θα είναι καταστροφικό η όχι;
Άκης Τσελέντης: Υπάρχουν σήμερα νέες τεχνικές. Ξέρουμε ότι ένας σεισμός, η κίνηση ενός σεισμού στην επιφάνεια, εξαρτάται από που έγινε, από το μέσο διάδοσης και από τις τοπικές συνθήκες. Τα πρώτα 15-20 μέτρα καθορίζουν την επικινδυνότητα ενός σεισμού.
Μαρία Καράπα: Έχει πράγματι τόσο μεγάλο πρόβλημα η δόμηση στη Θήβα;
Άκης Τσελέντης: Υπάρχει πλήρης αυθαιρεσία και τρομερές προσθέσεις αυθαίρετων κατασκευών. Τα έχω πει στον Δήμαρχο Θήβας ότι πρέπει να στείλει το Τεχνικό Επιμελητήριο, να ελέγξει μια προς μία τις κατοικίες.
Μαρία Καράπα: Τι σας λέει;
Άκης Τσελέντης: Ότι δεν έχει προσωπικό…
Μαρία Καράπα: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε μαζί με τον κ. Λέκκα;
Άκης Τσελέντης: κα Καράπα, με το πρόγραμμα μπορούμε να υπολογίζουμε το μέγεθος του σεισμού που μπορεί να δώσει το ρήγμα. Και όλα τα ρήγματα της περιοχής. Έχουμε τη σχέση ως προς το κάθε αστικό κέντρο, να ελέγξουμε την κατεύθυνση.
Μαρία Καράπα: Αν το ρήγμα είναι προς την Χαλκίδα, έχει αυξημένη επικινδυνότητα η όχι;
Άκης Τσελέντης: Αν το ρήγμα είναι προς την Χαλκίδα, είναι πιο επικίνδυνο.
Μαρία Καράπα: Μπορεί δηλαδή να υπάρξει ένας εν δυνάμει έλεγχος των κτιρίων της κάθε περιοχής;
Άκης Τσελέντης: Πράγματι. Υπολογίζουμε τις ζημιές που μπορεί να γίνουν στο εκάστοτε κτίριο, τα λεγόμενα σεισμικά σενάρια. Τις τεχνικές αστοχίες σε κάθε κτίριο. Τα κτίρια τα σημαντικά, σχολεία, ναούς κλπ πρέπει να ελεγχθούν μ αυτόν τον τρόπο. Έχουμε περισσότερο από ένα χρόνο ρήγματα που είναι πολύ κοντά στην πόλη. Τα ρήγματα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά, αλλά το κακό είναι ότι η σεισμικότητα είναι πολύ κοντά στην πόλη. Όταν έχουμε μια ακολουθία τέτοια, έχει μικρή πιθανότητα να δώσει ισχυρό σεισμό. Όμως ο σεισμός είναι ανήσυχος.
Μαρία Καράπα: Έχει καταγράφει παρόμοιο ιστορικό στην περιοχή;
Άκης Τσελέντης: Έχουμε ιστορικά στην περιοχή από το 1994 που είχαμε παρόμοια ακολουθία που κράτησε 17 μήνες και μετά έκανε 6,2 Ρίχτερ.
Τέτοιες ακολουθίες έχουν γίνει συχνά χωρίς να έχουμε κύριο σεισμό, απλά επειδή η ακολουθία στην περίπτωση της Θήβας είναι κοντά στην πόλη η τοπική κοινωνία πρέπει να κινηθεί με προληπτικό τρόπο.
Το 1953 είχαμε έναν σεισμό πιο δυτικά που είχε καταστρέψει την Θήβα τελείως.
Θα σας δείξω έναν σεισμό στην Τουρκία. Το ίδιο κτίριο, ο ίδιος εργολάβος και το κτίριο που κατέρρευσε ήταν χτισμένο πάνω σε μπάζα
Μαρία Καράπα: Θα συμβεί το ίδιο ή πιστεύετε ότι οι σεισμοί προοδευτικά θα μειώνονται σε αριθμό και μέγεθος μέχρι να εξαλειφθούν;
Άκης Τσελέντης: Το πιο πιθανό είναι η ακολουθία να σβήσει μέσα στους επόμενους μήνες σταδιακά. Οι κάτοικοι χωρίς να ανησυχούν θα πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, να θωρακίσουν τα σπίτια τους, να μιλήσουν στα παιδιά τους. Δηλαδή η τοπική κοινωνία να μπορεί να αντιμετωπίσει έναν σεισμό από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα κάνει μεγάλο σεισμό.
Το 1914 είχαμε 20 χλμ έξω από την Θήβα 6 Ρίχτερ. Το 1931 είχαμε στο Καπαρέλη 5,6 και το 1981 νοτιοδυτικά της Θήβας στα 13χλμ 6,2 Ρίχτερ, αλλά δεν βλέπω ενεργοποίηση αυτών των ρηγμάτων με την παρούσα ακολουθία. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι είναι άλλο ρήγμα.
Μαρία Καράπα: Θα προτείνετε και κάτι άλλο;
Άκης Τσελέντης: Θα προτείνω επίσης μέσα στο πρόγραμμα και το εντασιόμετρο. Είναι ένα όργανο το οποίο το κλείνεις σε ένα σπίτι για παράδειγμα και αν το όργανο αυτό καταγράψει και ξεπεράσει αυτό που είναι στο σχέδιό του, θα πρέπει να σταλεί αμέσως συνεργείο να δει τι γίνεται.. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προϋπολογισμού 3 εκατ. Ευρώ.
Μαρία Καράπα: Το μήνυμα ουσιαστικά είναι και πάλι αυτό που τονίζετε μετ επιτάσεως όλοι οι σεισμολόγοι. Ισχυρές κατασκευές και μελέτη του υπεδάφους όταν πρόκειται να υπάρξει δόμηση.
Άκης Τσελέντης: Ακριβώς κ Καράπα
Σας ευχαριστώ κ Τσελέντη για την αποκαλυπτική συνομιλία μας που βρίθει ειδήσεων αλλά και μηνυμάτων προς όλους μας, για ένα φυσικό φαινόμενο με το οποίο είμαστε αναγκασμένοι να μάθουμε να συμβιώνουμε.
Μέχρι την στιγμή που θα υπάρξει επιτέλους η πολυπόθητη πρόβλεψη. Ως τότε θα υπάρχει μόνο η μελέτη, η εκπαίδευση και η όποια πρόληψη στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ας το εμπεδώσουμε όλοι μας. Έτσι είναι πολύ πιθανό να ακούμε στο πρώτο θέμα των δελτίων ειδήσεων ότι : «ο εγκέλαδος αυτή την φορά δεν άφησε πίσω του θύματα και καταστροφές στην όμορφη αλλά σεισμογενή Ελλάδα μας …..»
Πηγή:site Evripos 90 fm