Παρά τη συνεχή αύξηση, ο καρκίνος μαστού παραμένει σπάνιος στις νέες γυναίκες μέχρι τα 40 και είναι ανύπαρκτος σε ηλικίες κάτω των 25 ετών.
Ο μητρικός Θηλασμός ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μελέτες έχουν δείξει μάλιστα πως όσο μεγαλύτερη η διάρκεια του θηλασμού, τόσο μικρότερη η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου ακόμη και σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής τους σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν θηλάζουν. Ο θηλασμός όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού αλλά προσφέρει κι άλλα οφέλη για την υγεία της μητέρας συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου και των ωοθηκών και μειωμένο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις που αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για καρκίνο όπως υπέρταση και διαβήτης.
Ο μηχανισμός μέσω του οποίου ο θηλασμός έχει προστατευτικά αποτελέσματα για τη μητέρα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Τα ευεργετικά οφέλη μπορούν να αποδοθούν σε αλλαγές στη δομή του μαστού και στη χρονικά μικρότερη έκθεση της μητέρας σε ορμόνες, καθώς κατά την διάρκεια του θηλασμού υπάρχει αμηνόρροια, που οφείλεται στην αναστολή της ωοθηκικής λειτουργίας. Με τον τρόπο αυτό ο μαζικός αδένας εκτίθεται λιγότερο στα ορμονικά ερεθίσματα.
Επιπλέον, η διαδικασία του θηλασμού προάγει την απόπτωση (τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο) στα κύτταρα του μαστού, με αποτέλεσμα κύτταρα με τυχόν βλάβη στο γενετικό τους υλικό ή παρουσία μεταλλάξεων να καταστρέφονται.
Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού
Αυτοεξέταση, με την έννοια της γνωριμίας με το σώμα μας.
- Είναι συμπληρωματική εξέταση και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκαθιστά τον ιατρικό έλεγχο.
- Κλινική εξέταση μαστών, πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γιατρό, κάθε 3 χρόνια από την ηλικία των 20 ετών και κάθε χρόνο από 40 ετών.
Υπέρηχος μαστού και λοιπές απεικονιστικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Μαστογραφία