Αρχικά πλένουμε τα χέρια μας πριν την άντληση του γάλακτος καθώς και τα δοχεία και τα εξαρτήματα άντλησης πρέπει να είναι καθαρά και αποστειρωμένα. Οι πλαστικές σακούλες που είναι ειδικά σχεδιασμένες για αποθήκευση του μητρικού γάλακτος θα πρέπει να γεμίζουν έως τα ¾ της χωρητικότητας τους γιατί, όταν το γάλα παγώνει, διαστέλλεται.
Επίσης οπωσδήποτε θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία άντλησης στα σακουλάκια έτσι ώστε το πιο παλιό γάλα να χρησιμοποιείται πρώτο. Τέλος όταν αποθηκεύουμε το γάλα στο ψυγείο δεν το τοποθετούμε στην πόρτα του, αλλά στο κάτω μέρος του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή.
Ξεπάγωμα και ζέσταμα του μητρικού γάλακτος
Αρχικά, το παλαιότερο γάλα πρέπει να χρησιμοποιείται πρώτο.
Είναι καλό να ταϊζετε το μωρό με το μητρικό γάλα σε θερμοκρασία δωματίου (ή ακόμα και κρύο). Εάν θέλετε να το ζεστάνετε, κρατήστε το σφραγισμένο δοχείο κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό ή τοποθετήστε το σε ένα μπολ με ζεστό νερό και πάντα δοκιμάστε τη θερμοκρασία στον καρπό σας πριν το ταΐσετε.
Το γάλα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 24 ώρες αφού ξεπαγώσει.
Ποτέ να μην χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων ή μάτι κουζίνας για να ζεστάνετε το γάλα. Το γάλα δεν ζεσταίνεται ομοιόμορφα με κίνδυνο να προκαλέσει εγκαύματα και επιπλέον καταστρέφονται τα αντισώματα. Μπορείτε να ζεστάνετε το μητρικό γάλα με ήπια θέρμανση σε θερμαντικό μπιμπερό ή ‘bain marie’.
Εάν το μωρό δεν τελειώσει το γάλα που βρίσκεται στο μπουκάλι, μπορείτε να αφήσετε στο ψυγείο όσο έχει απομείνει και να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε 2 ώρες, αλλιώς θα πρέπει να το πετάξετε. Λάβετε υπόψη ότι το μητρικό γάλα δεν πρέπει να ζεσταίνεται περισσότερο από μία φορά, γιατί θα μπορούσε να προωθήσει την
ανάπτυξη βακτηρίων!
Πηγή φωτό: e-mama