Η σημερινή αναφορά στον Γεώργιο Παπαδημητρίου και στην ιστορία του αποτελεί μια ελάχιστη ένδειξη τιμής και αναγνώρισης που οφείλουμε στους ανθρώπους που είναι κομμάτι της ιστορίας του όμορφου τόπου μας και αποτελούν φωτεινά παραδείγματα στην χιλιόχρονη ιστορία της Χαλκίδας . Γιατί θέλουμε μέσω του Evia Woman να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Η περιήγηση στην ιστορία για εμάς αποτελεί πρώτη προτεραιότητα σε ένα αέναο ταξίδι γνώσης που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού!
Ας “κόψουμε” λοιπόν ένα εισιτήριο με την “μηχανή του χρόνου” για να ζήσουμε εκ του σύνεγγυς την πορεία της ζωής του ευεργέτη της πόλης μας και του ομώνυμου θεάτρου που “φιλοξενεί” τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, φορέων, πολιτιστικών συλλόγων, αλλά και ιδιωτών.
Οφείλει το όνομά του στον Χαλκιδέο Γεώργιο Παπαδημητρίου, του Κων/νου Δ. Παπαδημητρίου και της Φωτεινής Δαϊναβά. Γεννήθηκε στη Χαλκίδα στις 23 Απριλίου του 1909. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος και προς το τέλος της υπηρεσίας του έγινε και επιθεωρητής της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Tο σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε βρισκόταν στη συμβολή των οδών Χατζοπούλου και Έλλοπος.
Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο στη Χαλκίδα και συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διορίστηκε ως Γραμματέας στο Ειρηνοδικείο της Μήθυμνας στο νησί Λέσβος. Πήρε μετάθεση στις 16 Ιανουαρίου 1941 για το Ειρηνοδικείο Σύρου και μετά με νέα μετάθεση στις 21 Σεπτεμβρίου 1946 πήγε στο Ειρηνοδικείο Γαυρίου στην Άνδρο.
Ο επόμενος σταθμός στην πορεία του ήταν το Ειρηνοδικείο της Βέροιας. Στις 31 Ιανουαρίου 1952 βρίσκεται στο Ειρηνοδικείο της Τρίπολης λόγω ελλείψεως Ειρηνοδίκη και στις 17 Φεβρουαρίου 1956 στην Κομοτηνή με καθήκοντα ανακριτή. Με Βασιλικό Διάταγμα στις 18 Δεκεμβρίου 1957 μετατέθηκε με δαπάνες του Δημοσίου στο Πρωτοδικείο Πειραιώς και από τις 29 Απριλίου 1958 είναι Πρωτοδίκης Πειραιώς. Με Βασιλικό Διάταγμα στις 29 Απριλίου 1971 προήχθη κατ επιλογήν σε Εφέτη και τοποθετήθηκε στα Ιωάννινα. Στη σχετική έκθεση αξιολόγησης αναφερόταν ότι: “Έχει πλήρη Νομική κατάρτιση και πείρα, είναι φιλόπονος και απολαμβάνει την εκτίμηση και το σεβασμό του δικηγορικού κόσμου.”
Τα τελευταία χρόνια της υπηρεσίας του στο Δικαστικό Σώμα ασχολήθηκε και με τον συνδικαλισμό και εξελέγη Πρόεδρος Εφετών. Έγραψε τα βιβλία «Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου» και το «Αρχείο Νομολογίας»
Ο Γεώργιος Κ. Παπαδημητρίου έφυγε από κοντά μας την 1η Σεπτεμβρίου 1984.
Δεν παντρεύτηκε και ένα μέρος της περιουσίας του (το σπίτι του που ήταν στην Κάντζα ή «Γλυκά Νερά» στην περιοχή προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος) το άφησε στο Δήμο Χαλκιδέων. Στο σπίτι αυτό έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Τα χρήματα που προέκυψαν από την πώληση αυτού του ακινήτου , διατέθηκαν για τη δημιουργία του «θεάτρου Παπαδημητρίου». Τα εγκαίνια του θεάτρου έγιναν από τον τότε Δήμαρχο Στέλιο Μαργαρίτη στις 14 Σεπτεμβρίου 1994.
Πηγή:www.agiorgitatsi.gr
Δ/νση: Σιώκου 1 Χαλκίδα, τηλ. 22210 85411