Όσον αφορά τη μητέρα οι μαστοί της παραμένουν “γεμάτοι” μετά από τα γεύματα και “στάζουν” συνεχώς. Μπορεί να είναι ερεθισμένοι (όπως και οι θηλές) με ψηλαφητά “γρομπαλάκια” λόγω φραγμένων πόρων. Η μαστίτιδα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συχνή. Επίσης εκείνη μπορεί να πονάει όταν “κατεβαίνει” το γάλα στην αρχή του γεύματος, το οποίο συνήθως εκτοξεύεται από το στήθος σαν συντριβάνι.
Το μωρό από την άλλη είναι ανήσυχο κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Πιάνει και αφήνει τη θηλή πολλές φορές στο ίδιο γεύμα δείχνοντας δυσαρέσκεια. Λόγω της ορμητικής ροής του γάλακτος καταπίνει γρήγορα, πνίγεται συχνά και βήχει. Μπορεί να μην αυξάνει ικανοποιητικά το βάρος του, να έχει πολλά αέρια, να ρεύεται συχνά, να κάνει άφθονες γουλιές και οι κενώσεις του να είναι πράσινες, υδαρείς και εκρηκτικές.
Οι αυστηρές οδηγίες για τη συχνότητα και τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς και για τις εναλλαγές των μαστών κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορεί να οδηγήσουν σε υπερπαραγωγή. Ο θηλασμός πρέπει να γίνεται όταν, για όσο και σε όποιο στήθος επιθυμεί το μωρό. Η αλλαγή στήθους στο ίδιο γεύμα επιβάλλεται μόνο όταν το μωρό χάνει το ενδιαφέρον του αλλά εξακολουθεί να φαίνεται πεινασμένο. Έτσι, γίνεται
αυτορύθμιση της παραγωγής γάλακτος βάσει των πραγματικών αναγκών του.
Κάποιοι τρόποι για την αντιμετώπιση της υπερπαραγωγής γάλακτος είναι οι εξής:
Η μητέρα, δηλαδή, προσφέρει το ίδιο στήθος για διάστημα 1-3 ωρών. Αν νιώσει δυσφορία στο άλλο στήθος κάνει αποσυμφόρηση αφαιρώντας μία μικρή ποσότητα γάλακτος με το χέρι ή με το θήλαστρο. Στην συνέχεια εφαρμόζει δροσερές κομπρέσες για 30 λεπτά. Η εφαρμογή της διαδικασίας για μία εβδομάδα φαίνεται ότι βοηθά στις περισσότερες περιπτώσεις. Αφού ρυθμιστεί η παραγωγή, η προσφορά των μαστών πρέπει να γίνεται μόνο βάσει της όρεξης του μωρού.
Διαδικασία “block feeding” μετά από πλήρες άδειασμα των μαστών. Σε αυτή την μέθοδο εφαρμόζεται “block feeding” αφού πρώτα αδειάσουν πλήρως οι μαστοί με το χέρι ή με θήλαστρο.
Μία άλλη μέθοδος είναι η "συχνή εναλλαγή μαστών στο ίδιο γεύμα".
Η μητέρα μπορεί να ισομοιράσει το χρόνο θηλασμού στα δύο στήθη. Δηλαδή, αν έως τώρα το μωρό θηλάζει 10 λεπτά από το ένα στήθος, αλλάζει στήθος στα 5 λεπτά. Έτσι, οι μαστοί δεν αδειάζουν και λαμβάνουν το σήμα ώστε να ελαττώσουν την παραγωγή χωρίς να προκαλείται συμφόρηση. Με αυτό τον τρόπο όμως το μωρό μπορεί να εξακολουθεί να έχει συμπτώματα για 1-2 ημέρες ακόμα.
Ακόμα και αν δεν έχει λυθεί πλήρως το πρόβλημα, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν περίπου στην 12η εβδομάδα θα σταθεροποιήσουν την παραγωγή στις πραγματικές ανάγκες του μωρού.