Στην εποχή που παρατηρείται μια αισθητή μείωση στα ποσοστά του θηλασμού, κρίνεται απαραίτητο να συζητήσουμε εκτενέστερα τα οφέλη που προσφέρει το μητρικό γάλα και η διαδικασία του θηλασμού τόσο σωματικά όσο και ψυχικά σε μητέρα και νεογνό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά αποκλειστικό θηλασμό μέχρι την ηλικία των 6 μηνών και συνέχισή του μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Γι’ αυτό το λόγο ορισμένες γυναίκες χρειάζονται στήριξη για την επίτευξη αυτού του σκοπού.
Αρχικά, το μητρικό γάλα που παράγεται τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό, (το πρωτόγαλα, ή αλλιώς πύαρ), έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά καθώς και βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους. Εχει βρεθεί, επίσης , ότι σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, ατοπικής δερματίτιδας, εκζέματος, καθώς και άλλων παθήσεων.
Παράλληλα κατά την διάρκεια του θηλασμού εκκρίνεται μία ορμόνη που ονομάζεται ωκυτοκίνη η οποία βοηθάει να επιστρέψει η μήτρα στο φυσιολογικό μέγεθός της. Το σημαντικότερο αφορά στην συναισθηματική σύνδεση μητέρας και νεογνού. Ως εκ τούτου, η διαδικασία αυτή θα ήταν καλό να γίνεται σε ήσυχο περιβάλλον, με την καλύτερη στάση για τη μητέρα και το μωρό ώστε να είναι και οι δύο άνετοι και χαλαροί, skin to skin (δέρμα με δέρμα) και η μητέρα με το βρέφος να έχουν οπτική επαφή.
Μία άλλη συμπεριφορά που μοιράζονται οι γονείς με τα νεογνά είναι η ανταπόκριση στις μυρωδιές τους. Οι μητέρες σχολιάζουν την μυρωδιά του παιδιού τους όταν γεννιέται και παρατηρούν ότι κάθε νεογνό έχει τη δική του μυρωδιά. Τα νεογνά μαθαίνουν γρήγορα να ξεχωρίζουν την μυρωδιά του μητρικού γάλακτος καθώς και της μητέρας τους, ενώ παράλληλα εναρμονίζεται με τους φυσιολογικούς ρυθμούς, βιορυθμούς της, όπως και με τον καρδιακό παλμό της.
Συμπερασματικά, είναι δυνατόν να αντιληφθούμε ότι τα οφέλη του μητρικού θηλασμού αφορούν τόσο
την σωματική υγεία μητέρας-νεογνού, όσο και τη συναισθηματική του ανάπτυξη