Είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού οι θηλασμοί χαρακτηρίζονται ως «μαραθώνιοι» εκείνη την περίοδο και ο μαστοί αδειάζουν πιο συχνά.
Οι φάσεις αυτές διαρκούν περίπου 2-3 ημέρες έως και μία εβδομάδα σε κάποιες περιπτώσεις. Τα βρέφη παρουσιάζουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Η προσκόλληση στη μητέρα, ειδικά για τα θηλάζοντα βρέφη είναι χαρακτηριστική. Σε παιδιά μεγαλύτερης εβδομάδας, μπορεί να παρατηρηθεί δυσκολία στον ύπνο και έντονο κλάμα. Στα βρέφη που έχουν ήδη εισαχθεί οι στερεές τροφές, παρατηρείται άρνηση σίτισης ή ξαφνική απόρριψη τροφών που έχουν ήδη δοκιμάσει.
Η περίοδος αυτή, του άλματος ανάπτυξης, είναι απαραίτητη για την κατάκτηση νέων δεξιοτήτων που αφορούν νευρολογικά και κινησιολογικά χαρακτηριστικά, όπως να στηρίξει χωρίς βοήθεια το κεφάλι του, να αντιδρά στα ερεθίσματα του φωτός και των χρωμάτων, να μπορεί να μείνει σε καθιστή θέση για να παίξει και
να μπουσουλίσει. Σε παιδιά μεγαλύτερης εβδομάδας, μετά από ένα άλμα ανάπτυξης μπορεί να γίνει η έναρξη της ομιλίας και της βάδισης.
Για να αντιμετωπιστεί η αναστάτωση η γκρίνια και το κλάμα του μωρού, αρχικά διατηρήστε την ψυχραιμία σας και προσπαθήστε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του, θηλάστε το συχνότερα εφόσον το ζητάει, πάρτε το μωρό αγκαλιά, χαμηλώστε το φωτισμό, βάλτε μια ήρεμη μελωδία, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η νευρικότητα και το παροδικό στρες που βιώνει.