Ευτυχώς χάρη στη γρήγορη αντίδραση της μητέρας του και στη συνέχεια των γιατρών και του προσωπικού του νοσοκομείου Αμαλιάδας, το παιδί σώθηκε.
Αφού κατάφεραν και έβγαλαν το μπαλάκι από το στόμα του παιδιού, συνεχίστηκε η προσπάθεια για πλήρη επανάκτηση των αισθήσεών του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε το ενδεχόμενο να διασωληνωθεί, κάτι που τελικά ευτυχώς δεν συνέβη.
Τελικά, το παιδί κατάφερε να ανακτήσει τις αισθήσεις του και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου για νοσηλεία, συνοδεία περιπολικού και μηχανών της Ομάδας ΔΙΑΣ.
Δείτε ποια άλλα μικροαντικείμενα εκτός από τα μπαλάκια μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία του παιδιού αν τα καταπιεί.
Η τρίχρονη δεν είναι το μοναδικό περιστατικό παιδιού που μεταφέρεται εκτάκτως στο νοσοκομείο εξαιτίας κατάποσης μαγνήτη, ενώ οι γιατροί λένε πως αρκετά παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους επειδή έχουν καταπιεί μαγνήτες που βρίσκονται σε παιχνίδια ή τοποθετημένοι σε ψυγεία. «Οι μαγνήτες μπορούν να καταλήξουν σε διαφορετικά μέρη των εντέρων, να ενωθούν μεταξύ τους και να διαβρώσουν τα εσωτερικά τοιχώματα προκαλώντας σοβαρή ζημιά», λένε οι ειδικοί.
Τις βρίσκουμε σε παιδικά παιχνίδια, ηλεκτρονικές συσκευές και gadgets, και περιέχουν λίθιο. Το 2010 περισσότερα από 3.400 παιδιά παγκοσμίως κατάπιαν τέτοιες μπαταρίες: δύο από αυτά έχασαν την ζωή τους, ενώ άλλα 19 εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές στην κεντρική αορτή. Οι ειδικοί εξηγούν ότι μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος όταν η μπαταρία σφηνώσει στον οισοφάγο του παιδιού, καθώς αν μείνει εκεί για πολλή ώρα, μπορεί να διαβρωθεί και να προκαλέσει φριχτούς πόνους λόγω εγκαύματος.
Πολλά πιτσιρίκια έχουν την κακή συνήθεια να μασούν τα μαλλιά τους, κάτι που μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, αλλά αν άθελά τους καταπίνουν τρίχες από τα μαλλιά τους, αυτές μπορούν να δημιουργήσουν μία μπάλα μέσα στο στομάχι τους που θα εμποδίσει την φυσιολογική του λειτουργία. Η μπάλα αφαιρείται χειρουργικά.
Ειδικά τα πολύχρωμα χάπια που μοιάζουν με καραμέλες, είναι πειρασμός για τα παιδιά. Δεν είναι όλα τα χάπια επικίνδυνα, όμως κάποια από αυτά (π.χ., οπιούχα παυσίπονα) μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο. Το αλκοόλ σε μεγάλη ποσότητα μπορεί και να δηλητηριάσει ένα μικρό παιδί.
Παραδόξως, πολλά παιδιά που έχουν καταπιεί τέτοια αντικείμενα, τα έχουν αποβάλει χωρίς προβλήματα από το σύστημά τους. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και, φυσικά, να απευθυνθούν αμέσως στον γιατρό τους αν αντιληφθούν πως το παιδί κατάπιε αιχμηρό αντικείμενο, το οποίο μπορεί να τραυματίσει τον οισοφάγο, το στομάχι ή τα έντερά του.
Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει, επίσης, να παρακολουθούν αν το παιδί πονάει, κάνει εμετό ή έχει αίμα στα κόπρανα