Τα αγγεία αυτά του ομφάλιου λώρου περιβάλλονται από μία βλεννώδη ουσία, η οποία ονομάζεται ουσία Wharton. Συνήθως το μήκος του είναι 50 έως 100 εκατοστά με διάμετρο 1-2 εκ.
Κατά τον τοκετό, ο γιατρός κόβει τον ομφάλιο λώρο και στο σημείο αυτό τοποθετεί ένα κλιπ. Στην αρχή ο αφαλός είναι ελαστικός και ημιδιαφανής, με την πάροδο των ημερών όμως αρχίζει να ξηραίνεται και συρρικνώνεται.
Σε κάθε αλλαγή πάνας πρέπει να καθαρίζεται απαλά η περιοχή. Για τον καθαρισμό χρησιμοποιείται μία αποστειρωμένη γάζα η οποία βρέχεται με καθαρό οινόπνευμα. Ανασηκώνουμε ελαφρά τον αφαλό και καθαρίζουμε τη βάση του. Ο ιστός είναι νεκρός οπότε το μωρό δεν θα πονέσει κατά τους καθαρισμούς. Μέχρι να πέσει ο αφαλός, όταν κάνουμε μπάνιο το μωρό θα πρέπει να πέφτει τρεχούμενο νερό και όχι να βρίσκεται σε στάσιμα νερά και τέλος φροντίζουμε να διπλώνουμε την πάνα προς έξω ώστε να αερίζεται το συγκεκριμένο σημείο.
Αυτό το εξόγκωμα που συνήθως είναι πιο εμφανές όταν το μωρό κλαίει ή σφίγγεται, είναι η ομφαλοκήλη που εμφανίζεται συχνότερα στα πρόωρα βρέφη. Η κήλη προκαλείται από την πρόσπτωση ενός οργάνου της κοιλιάς, καλυμμένου με δέρμα μέσα από μια προσωρινή οπή του κοιλιακού τοιχώματος στη περιοχή κάτω από τον αφαλό. Δεν προκαλεί δυσφορία στο μωρό, ενώ η οπή κλείνει κατά το 4-5 έτος.