Ένα από τα φρούτα που έχουμε συνδέσει με το καλοκαίρι είναι το καρπούζι, ένα δροσιστικό καλοκαιρινό φρούτο που έχει την ικανότητα να σε ξεδιψάει.
Πόσες μερίδες φρούτων συστήνεται να καταναλώνουμε;
Σύμφωνα με τους Ελληνικούς Διατροφικούς Οδηγούς η σύσταση για τα φρούτα είναι 3 μερίδες ημερησίως. Το ίδιο προτείνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), όπου στα πλαίσια μια υγιεινής διατροφής συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών.
Ποια είναι η 1 μερίδα για τα καλοκαιρινά φρούτα;
1 μερίδα φρούτου
- 1 και ¼ του φλιτζανιού καρπούζι κομμένο
- 1 μέτριο νεκταρίνι
- 1 μέτριο ροδάκινο
- 12 κεράσια
- 3 μέτρια βερίκοκα
- 2 φρέσκα σύκα
- 6-7 μέτριες φράουλες
- 15 ρόγες σταφύλι
- 1 φλιτζάνι πεπόνι κομμένο ή 1 λεπτή φέτα
- ¾ του φλιτζανιού φρέσκο ανανά
5 λόγοι για να εντάξεις το καρπούζι στην διατροφή σου
Το καρπούζι ως ένα υγιεινό σνακ μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής μας, να αυξήσει τον κορεσμό μας και να καταπολεμήσει την αύξηση βάρους.
Σε μια crossover μελέτη, 33 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα κατανάλωναν καρπούζι (2 φλιτζάνια) ή ισοθερμιδικά μπισκότα χαμηλών λιπαρών καθημερινά για 4 εβδομάδες. Σε σχέση με τα μπισκότα, το καρπούζι προκάλεσε χαμηλότερη πείνα, και μεγαλύτερη πληρότητα. Η κατανάλωση καρπουζιού μείωσε σημαντικά το σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), τη συστολική αρτηριακή πίεση και την αναλογία μέσης-ισχίου
To ήξερες, ότι τα διαφορετικά χρώματα του καρπουζιού οφείλονται στην παρουσία καροτενοειδών ιδιαίτερα, λυκοπενίου και β-καροτίνης;
Το καρπούζι είναι μια εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε λυκοπένιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Είναι ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικά που αναστέλλουν τις βλαβερές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών μέσω της βελτίωσης της αντιοξειδωτικής κατάστασης του σώματος.
Η κιτρουλίνη βρίσκεται σε αφθονία στο καρπούζι, ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, το οποίο αποτελεί πρόδρομη ένωση της L-αργινίνηςκαι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας
Τα φυτοχημικά που περιέχονται στο καρπούζι όπως το λυκοπένιο και το β-καροτένιο έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και υποτασικές ιδιότητες. Επομένως, η ένταξή τους στη διατροφή έχει θετικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό:
- μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
- αποτρέπουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την ανάπτυξη καταρράκτη,
- βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με υπέρταση,
- εμποδίζουν τον σχηματισμό οξειδωμένης LDL,
- ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να μπορούν να αναστέλλουν την εξέλιξη του όγκου σε ορισμένους καρκίνους.
Ως φρούτο, έχει χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα και είναι μια καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών, καθώς περιέχει 11 μέταλλα και 19 βιταμίνες. Έχει βιταμίνες όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και φυλλικό οξύ. Επιπλέον, έχει μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας στο σώμα που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της όρεξης και στην κανονική πέψη.
Πηγή: bovary