Η διατροφή της θα πρέπει να είναι πλούσια σε:
1. Λαχανικά και φρούτα (κατά προτίμηση της εποχής) νωπά ή μαγειρεμένα. Προσοχή στο λεπτομερές πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων για να μειώσετε την έκθεση σε κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.
2. Διάφορα είδη κόκκων, σιτάρι, ρύζι, καλαμπόκι, κριθάρι και αλεύρι (προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτά, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού και των ζυμαρικών).
3. Πρωτεΐνες από ζωικές πηγές (γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, κρέας και ψάρι) ή και φυτικές πηγές (φακές, φασόλια, σόγια).
4. Μικρές ποσότητες λίπους, κατά προτίμηση νωπά φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, μαργαρίνη, φυστικοβούτυρο)
Ορισμένες βιταμίνες και πρωτεΐνες απορροφώνται καλύτερα αν υπάρχουν άλλες βιταμίνες και μέταλλα ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, ο σίδηρος χρησιμοποιείται καλύτερα αν υπάρχει βιταμίνη C (εσπεριδοειδή,
ακτινίδια, λαχανικά) στη διατροφή.
Η ποικιλία τροφών στη διατροφή μιας μητέρας οδηγεί στην έκθεση του παιδιού σε ποικιλία γεύσεων με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη η μετάβαση στις στερεές τροφές και η αποδοχή τους.
Ακόμα, καλό θα ήταν να αποφεύγονται δύσπεπτα φαγητά διότι προκαλούν πεπτικές διαταραχές στο
μωρό. Η καφεΐνη επηρεάζει το νευρικό σύστημα του μωρού, το κάνει ευερέθιστο και δεν μπορεί να
κοιμηθεί εύκολα. Γι’αυτό το λόγο καλό θα ήταν να θηλάσει 2 ώρες αφού πιει καφέ έτσι ώστε να περάσει
ένα χρονικό διάστημα. Όσον αφορά το αλκοόλ δεν είναι κακό να πίνει η μητέρα που και που ένα ποτηράκι κρασί ή μπύρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Αντίθετα, απαγορεύεται το κάπνισμα ή να βρίσκεται το μωρό σε χώρο με άτομα που καπνίζουν. Η νικοτίνη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξή του. Τέλος, σε περίπτωση που χρειάζεται η λήψη κάποιου
φαρμάκου θα πρέπει πάντα να υπάρχει η συμβουλή του γιατρού .Η ασπιρίνη επιτρέπεται μόνο σε μικρές δόσεις.